Friday, April 29, 2011

Dukacita sepanjang minggu

Ada beberapa perkara penting yang terjadi pada minggu ini tapi macam tak sempat nak cerita or rather tak de idea nak tulis regarding that matter. It's not something yang menggembirakan anyway. Menyedihkan adalah. Hmmmmm......

So berita dukacita pertama ialah kematian seorang kanak-kanak comel yang terasa macam dekat di hati I sebab dah follow her family blog since dia baby lagi. I suka baca blog pasal keluarga ni especially yang ada anak-anak la. Bila bosan-bosan, I suka click kat next blog and selalulah terjumpa dengan family blog yang best yang selalunya mat salleh la kan. So her's is one of it. This girl, Evie was born with complex heart and lung problems. Kalau tengok memang kesian sebab she had to use a breathing tube 24/7. She had a twin brother, Gavin.

Both are so comel and live happily surrounded with loving family members yang begitu supportive. Despite her health condition, she lived just like the other normal healthy kid and I tak sangka that she will leave us so soon. These past few days I asyik teringat aje kat dia. She passed away last Sunday, on Easter Day. Kesian family dia. Mesti every Easter diorang akan teringatkan Evie ni. I sincerely hope the parents and especially her twin brother Gavin can cope well with their sudden lost. If I'm not mistaken, hari ni Evie akan dikembumikan. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal this girl, boleh baca blog Legendary Twins ni. Evie is 3 and half by the way.  

Berita dukacita kedua ialah regarding my Opah. Opah terjatuh kat rumah masa nak tutup tingkap and at first we were told that she broke her tight. Macam tak berapa logik la pulak jatuh kat rumah boleh patah peha tapi kalau tengokkan umur Opah memang logik la jugak kan. Pak Lang dah hantar ke hospital mana entah tapi due to the severity of her condition, Opah telah ditransfer ke Hospital Taiping. Dengar kata nak kena bedah masukkan besi kat peha Opah. Abah dah risau. Mesti la dia nak balik tengok mak dia kan. Tapi Abah tak boleh nak drive jauh-jauh. Kalau nak naik flight, airport terdekat ialah Alor Star. Hai kenapalah kat Perak tak de airport eh. 

Kalau ikut plan asal, this week kan nak buat makan-makan. So bila dah jadi macam ni, might postpone it la kan. Tapi semalam Alhamdulillah dapat berita baik. Lepas x-ray, it seems there's no broken bone anywhere. Cuma otot aje yang mungkin cedera and kenalah urut-urut. Lega dengar. So today akan balik ke Kuantan la and maybe next week balik ke Lenggong tengok Opah. Hopefully Opah akan recover dengan cepat. 

Bang Long pun sakit jugak this week. Hari tu Abah telefon kata Bang Long demam sampai dapat 2 hari MC. Wah macam teruk sangat demam sampai dapat 2 hari MC kan. Memang pun. Bila I called Bang Long, suara dia memang lain. Demam, batuk, selesema semua adalah. I dah pesan suruh dia minum 100plus banyak-banyak. He was still not well after 2 days leave tapi nak pegi kerja jugak. My brother ni memang workaholic sikit. Untung la company dia tu dapat dia jadi pekerja. Asyik fikir kerja aje. Hopefully Bang Long pun cepat la sihat. Lately ni macam selalu je dengar Bang Long tak sihat. Maybe he should consider to quit smoking kan. Macam manalah I nak suruh dia quit ni. Awek dia suruh pun tak jalan. Hmmm.....

Mudah-mudahan semua yang sakit tu akan cepat sembuh and to Cermak's Family, hopefully they will be given strength to go through this trying moment. May God bless Evie's soul and may she rest in peace. 

Thursday, April 28, 2011

Nasi lemak ke punca obese?

Sekarang ni kecoh pasal nasi lemak tak boleh jual kat sekolah sebab budak-budak ramai yang obese. Ada je benda yang nak disensasikan kat Malaysia ni kan. Dah la isu remeh-temeh. For me bukan nasi lemak yang menjadi puncanya tapi gaya hidup yang menyebabkan ramai budak-budak obese. Ala bukan takat budak-budak je, orang besar pun ramai je yang obese dan berpenyakit macam-macam. And nasi lemak bukan lah punca sangat pun sebab berapa ramai yang dok mengadap nasi lemak hari-hari kan. Again, gaya hidup tu yang menyebabkan obesiti and penyakit.

Masa I sekolah dulu, memang la nasi lemak adalah menu utama yang mampu dibeli dengan duit belanja 50 sen I tu tapi I tak la obese pun. Kurus aje rasanya. Masa darjah satu I tak ingat sangat berapa harga nasi lemak but masa darjah 2, harga sepinggan nasi lemak cuma 20 sen aje. Masa darjah 3 naik jadi 30 sen. Pastu I tak berapa ingat sangat dah berapa. Yang pasti kuih satu 20 sen. Tapi semua pun besar-besar. Takat makan seketul pun dah kenyang. Kadang-kaang makan maggi. Pagi datang tempah and dapat kupon and masa waktu rehat boleh la ambik maggi tu kat kantin. Sepinggan maggi tu 50 sen. Kira tak dapat la nak makan apa-apa dah lepas tu kalau makan maggi. Kalau makan nasi lemak boleh lagi beli jeruk kedondong ke, air ke or coklat.

Tapi selain dari nasi lemak or maggi tu, makanan lain adalah makanan kat rumah. My parents tak ajar makan kat luar. Kalau ada pun during weekends beli nasi lemak or mee or kuih dekat pasar. Tapi selalunya memang makan masakan my mom la. Mak I tu kalau masak macam-macam. Makan pun berpinggan-pinggan tapi masa tu tak de sorang pun adik-beradik I yang gemuk. Tembam pun tidak apatah lagi nak gemuk kan. Bukan pasal tak cukup makan tau tapi pasal lasak sangat.

Budak-budak zaman I dulu main lasak gila. Semuanya berbentuk fizikal. Berlari, melompat, bergayut and macam-macam lah. Siap ada musim lagi. Kalau musim badminton, semua main badminton. Kalau musim guli, semua main guli. Kalau musim layang-layang then semua pun main layang-layang. Ada game rounders, teng-teng, aci nyorok and banyak lagi lah yang memerlukan kitorang berkejaran ke sana ke mari. Bukan takat kat rumah aje main-main ni. Kat sekolah pun sama. Sebelum masuk kelas main dulu seround dua. Masa rehat pun main lagi. Dulu budak-budak lelaki sempat main bola lagi masa waktu rehat. Pendek kata, semua makanan masa tu bertukar jadi tenaga. Hehehe.....

Selari dengan perkembangan sains dan tekonologi yang kian maju, permainan budak-budak pun berubah. Orang dah tak heran sangat dengan permainan berbentuk fizikal ni. Semua nak main games kat TV or PC. Semua dok berkurung aje dalam rumah. Interaksi dengan rakan sebaya pun makin kurang. Paling ketara, berat badan la. Bila jarang main kat luar, berat badan pun makin la meningkat. Even my siblings pun sama. Yang atas-atas kurus, yang tengah-tengah dah start gemuk. Makan banyak pastu tak bergerak aktif, so makin berlemak-lemak la badan tu.

Pasal makan pun sama. Orang sekarang semua benda dah senang nak makan. Masa I dulu, kalau my parents belanja makan KFC dah kira satu nikmat sangat tu. Rasa best, hebat, gembira semualah kalau dapat makan KFC. McD, Pizza dan yang lain-lain tu memang tak merasa la. Kalau nak tau, I had my first McD masa I dah masuk U tau. Pizza pun sama. As for my adik-adik, kecik-kecik dah makan McD semua tu. I la tu yang belanja. Setiap kali cuti and balik rumah, mesti bawak adik-adik jalan kat bandar and makan kat McD. Same goes with my nieces. Asyik la makan KFC bagai. Makan bukan main macam-macam tapi main takat conteng-conteng buku aje. Tak aktif langsung. 

So sebenarnya, bukan nasi lemak yang patut diharamkan but gaya hidup orang Malaysia ni yang perlu diubah. Kena lebihkan senaman. Maybe subjek pendidikan jasmani (PJ) kat sekolah tu kena diolah semula. Bukan takat jadi masa untuk bergembira aje. Yelah dulu masa PJ la best sebab boleh main-main kan. Maybe kena buat slot khas macam setiap minggu semua student wajib berlari ke, persatuan yang berbentuk sukan fizikal kena lebih giat dengan pelbagai aktiviti dan apa-apa lagilah program berbentuk senaman. Macam contoh hari Isnin pagi selalu ada perhimpunan kan, then Selasa pagi ada senamrobik, Rabu berlari keliling padang 2-3 kali, Khamis main bola sepak, bola jaring dan sebagainya. 

Semua ni depends pada Kementerian Pelajaran dan sekolah la. Kalau tengok kat oversea tu siap ada swimming class lagi. Budak-budak kecik lagi dah diajar bermain so mestilah sihat kan. Parents pun kena main peranan. Jangan la asyik bagi anak-anak makan makanan berlemak-lemak sangat ni. Kalau dah terpaksa then kena la pastikan anak-anak tu aktif sikit. Ajak la diorang swimming ke, jogging ke, cycling ke. Tapi tu lah, parents sekarang semuanya sibuk dengan keje masing-masing. Diri sendiri pun tak terjaga inikan pulak anak-anak kan. I pun sama la tu. Hehehe.... 

So lepas ni nak bawak adik-adik and anak sedara I buat aktiviti la. Lari keliling kawasan rumah pun dah kira ok tu. Tak pun bawak lari kat taman. Wah mesti meriah kan. Pastu kat rumah nak paksa diorang melompat-lompat and berlari sikit. Kasi main sampai berpeluh-peluh baru lah sihat. Hopefully berjaya lah dilaksanakan sebab I ni kalau kat rumah boleh tahan malas jugaklah nak keluar. Dok terperap aje memanjang. Hehehe....

Sama-sama lah kita berusaha untuk memastikan taraf gaya hidup yang lebih sihat diamalkan untuk kesejahteraan semua.

Wednesday, April 27, 2011

Cik

Yesterday Klynn called me regarding something but before that she asked why my name appeared to be "Cik Aini" in her phone (office digital phone). Oh I tak tau lah pulak kenapa they put my name as "Cik Aini" in the directory instead of my full name without any designation. Adakah orang lain dia letak nama "Puan Whoever" or "Encik Whoever" jugak? Tapi in a away bagus lah jugak tu sebab straight away orang yang call I akan panggil I Aini kan (althought that is not happening yet) instead of "Zainiah". Anyway that is not something important pun and terus la sembang pasal hal yang sepatutnya.

Then masa balik, as I walk pass a few girls who was playing badminton at the playground, one girl tetibe je said this to me; "Assalamualaikum Cik". Didn't expect it to happen but I jawab la her salam while walking away. She called me "Cik" instead of "aunty" or "akak". Macam kelakar la pulak but that girl put a smile on my face yesterday.

Tapi yang tak tahan tu, while walking away I overheard her friend said; "Eh kau cakap encik?" in which that girl aswered back defensively, "biarlah...". Kelakar lah budak-budak ni. Tapi ok jugak panggil "Cik" ni kan. "aunty", "makcik" or even "akak" really makes me feel old tau. Kalau "adik " tak pe. Hahaha..... Tak sedar diri tu dah tua eh.

Tuesday, April 26, 2011

Friends forever

Last night I had a mini reunion cum belated birthday dinner with my bestie during uni time. We first met each other on the first day of our induction week and clicked right away. Being a classmate for 3 years just made the bond tighter. Although I tend to not join them too much due to my commitment to other activities but each free time we had will be spent together thus creating so many fond memories to reminisce.

Actually there were 4 of us last night but another friend wanted to remain anonymous demi kesejahteraan rumahtangga. Hahaha.... Yang funnynya, I and that anonymous friend begitu rancak berbual macam kenal mesra aje. Padahal we never talk pun before. Cume lately aje ada chat via FB. Time change so do people.

Kalau nak tau, masa I student dulu, I jarang bercakap dengan lelaki; classmates included. Tak caya tanyalah diorang. Ada yang 3 tahun sekelas tapi sepatah pun I tak pernah cakap dengan diorang. Teruk kan I. Kawan-kawan lelaki yang rapat dengan I masa uni dulu mostly came from the activity group like KESATRIA and GPMS. Itu pun tak semua yang I bercakap. I was teased badly during my secondary school time hence I develop this not-too-fond-of-guys thingy. I don't really talk with man until they talk to me. Sekarang dah ok la jugak but still kadang-kadang tu especially dengan orang yang I tak kenal memang I takkan cakap sangat la.

It's always the 3 of us

With Yuzi

With Yanti

Why my face like that? Macam kena paksa makan aje. Hahaha....

The 3 of us before

Me at the far left, Yanti second and Yuzi fourth from left

After the Green Run. Slimnya I masa tu.... Hehehe....

Before pertandingan kawad kaki. I duduk, with Yuzi and Yanti behind me

Tak sangka persahabatan we all dah berusia 15 tahun. Lama betul kan. Yuzi sekarang kerja kat HUSM, Kota Bharu and Yanti kat Wisma Citibank, Jalan Ampang. Jarang-jarang dapat jumpa macam ni. In fact inilah yang pertama kami bertiga berkumpul semula lepas habis belajar in 1999. Hopefully akan dapat buat selalu lepas ni. At least once a year ke.

Both dah kawin with Yanti ada 2 daughters. Yuzi pulak masih belum ada rezeki nak dapat baby. Walaupun status dah berubah dan umur pun dah banyak meningkat tapi bila duduk sekali still macam masa dulu-dulu jugak. While driving balik semalam terasa sebak pulak teringat zaman dulu-dulu. Entah pape je I ni kan. Hehehe.....

To both friends, thanks for the treat. Thanks for being my friends, having to put up with all my antics and whatnot. Hopefully our friendship will remain forever; stronger as before even with the distance and commitments. Let's plan a trip together nak tak? Hehehe.....

Hidup kena sentiasa positif

Sometimes it amused me (in opposite way) when people feel pathetic about themselves. Comparing what other people have and they're not. I guess adat la sebagai manusia ni nak compare-compare ni kan. I tak kata I tak buat tapi sometimes ada benda yang kita boleh compare and ada benda yang tak payah la kita nak compare-compare. Syukurlah dengan apa yang kita ada. Kalau kita bandingkan dengan orang yang lebih dari kita memang la terasa banyak kurangnya diri kita ni kan. Cuba tengok yang kurang dari kita, hah lagi kesian.

So konsep I senang aje; sentiasa lihat orang yang kurang dari kita dan jangan tengok orang yang lebih dari kita. It help me to stay positive and tidak la pathetic aje dengan diri sendiri yang banyak kurangnya dan jauh dari sempurna. Kalau tetibe korang terdengar statement pathetic dari mulut I ni then ketahuilah, ianya hanyalah statement mengada-ngada nak bermanja-manja dengan kawan-kawan. Saje la nak mintak simpati konon-konon. Hehehe.....

Contoh terbaik ialah status I sekarang ni. I tak pernah rasa sedih, tertekan, kecewa dan semua yang sewaktu dengannya sebab tak kawin lagi sedangkan orang lain dah kawin dan beranak-pinak. Yang kawin-cerai-kawin balik pun ada. Tapi I tetap macam ni la jugak. Bukan takat nak kawin, boyfriend pun tak pernah ada. Hehehe.....

If marriage is the benchmark of having a perfect life then my life is far from perfect la kan. If kebahagiaan diukur apabila orang kawin dan ada anak so supposedly I ni tak bahagia la kan. If ada designers clothes, handbags, shoes, jeweleries, big car, owned a home and all the latest gadget adalah lambang kesenangan hidup then I ni kira susah la kan. If graduated dengan first class honour, ada Masters and PhD, fluent in few languages, English especially adalah lambang kepandaian dan kecerdikan orang then I ni tak pandai la kan. Wah semua pun tak macam mana ni. Kesiannya la si Eny ni. Ish..ish..ish...

Surprisingly I tak la rasa macam teruknya la my life ni. Dah la tak de rupa, harta pun tak de, ilmu pun cetek. Patutnya kena rasa macam mana eh? Sedih ke apa? Entah la but I'm cool with the way I am now. Memang la ada je benda-benda yang I nak perbaiki atau capai tapi tak la sampai kalau tak tercapai tu kira loser la. No no no... I'm not a loser. Cewah macam living in denial pulak. Tapi betullah. Semua benda tu subjektif. So mungkin apa yang penting atau baik pada mata orang lain, tak semestinya penting atau baik pada mata I kan.

I tau kawin ni memang la bagus. Bukan la I tak nak kawin tapi yang dah kawin tu tak payah la beria-ia sangat nak suruh I kawin as if orang tak kawin ni loser la, tak bagus la apa la. Yang tak kawin lagi tu pulak tak payah la nak whining-whining pasal tak kawin lagi. Paling tak boleh blah kalau yang kecoh tak kawin tu adalah lebih muda dari I. Seriously I menyampah ok. Sorry to say tapi memang pun. Kalau nak whining dengan nasib diri, pegi cari orang yang sebaya atau lagi muda dari diorang. Not someone older. Especially me. I memang tak suka. Dulu memang la I tak kisah tapi lama-lama macam apa hal diorang ni. Betul-betul whining or nak perli I yang tak reti-reti nak kawin ni? Hahaha....

Konsep I senang aje. Perjalanan hidup kita ni dah ditakdirkan. Ada orang memang elok aje laluannya. Menggembirakan aje. Semuanya baik-baiklah. Tapi ada jugak yang tidak. Kalau ada yang terasa cemburu atau sedih dengan kawan-kawan yang dah kawin and berbahagia tu, then tengok la orang yang kawin tapi tak bahagia. Bercerai-berai, kena dera dengan suami, keluarga mertua yang tak suka or 1001 benda lagi. Ada jugak yang semua ok dan baik tapi kawin 10-20 tahun pun tak dapat-dapat anak sampai naik bernanah hati dan telinga tu mendengar cerca orang. Hah masa tu mesti kita akan rasa hidup kita ni actually jauh lebih baik comparing to yang tak bernasib baik tu kan. So syukurlah dengan hidup kita ni.

Same case la dengan harta benda atau taraf akademik or apa-apa jugaklah. Maybe I'm too laid back kan. Sebab tu la I ni tahap mendatar aje the life line. Nothing extraordinary. Tapi tak pe I ok je. Benda-benda ni depends pada diri kita la jugak kot. Kalau orang yang ambitious yang dah set everything yang nak dicapai within certain time limit memang la rasa macam loser or down habis but for me yang have nothing much to achieve ni memang tak rasa apa pun la. In a way tak bagus jugak bila tak de hala tuju dalam hidup ni sebab kita tak de sasaran so hidup pun macam tergapai-gapai aje.

I bukan la tak de wawasan langsung dalam hidup ni. Tapi benda-benda yang I nak capai tu semuanya benda-benda kecik yang pada sesetengah orang tu macam "ek eleh takat benda camtu dah lama aku capai". Hehehe... Nak buat macam mana, I ni memang tak bercita-cita tinggi. Antara benda yang I nak capai ialah menjadi orang yang lebih baik dari sekarang dalam aspek amal ibadat dan mengawal emosi. Nak jadi lebih sabar tapi dalam masa yang sama bijak mengawal emosi dan keadaan. Sabar tapi makan dalam tak bagus la jugak kan. Sabar tapi bila marah tu boleh luahkan secara berhemah tanpa ada sebarang kesan sampingan dalam hati lepas tu. Kalau I berjaya buat tu memang kira satu pencapaian yang hebat la.

As for pencapaian berbentuk keduniaan ni macam biasa la, nak pandai masak, pandai buat keje rumah, rajin, boleh berlari dengan lebih baik, turun kan berat, kerja dengan lebih baik dan benda-benda yang macam ni je lah. I tak la set nak jadi KSU ke, nak ada duit simpanan juta-juta by the time I'm 45 ke or benda-benda yang pada I tak la penting mana pun. Makin banyak duit makin banyak masalah ok. Nak-nak I yang tak reti-reti nak jaga duit dengan baik ni. Hehehe.... So kalau I dah pandai semua perkara asas yang tadi tu kira hidup ni dah berjaya la jugak. Kalau kawin then kena la set benda-benda yang berkaitan pulak. Kalau ada anak pun sama la. Tapi until then, I set target untuk I sorang je lah dulu kan.

So for the time being, my life would still be like this la. Belum dapat true calling lagi kot untuk bercita-cita tinggi. Hahaha..... So to those friends yang sekapal dengan I ni, chill la. Jangan stress-stress ok. Banyak lagi benda yang boleh dibuat selain dari meratapi nasib diri. Hehehe....

Oh by the way, I tak faham dan tak berapa suka actually bila orang keluarkan statement, "aku tak kawin lagi" bila berada dalam situasi yang berisiko. As if kalau tak kawin tu tak boleh mati la. Kelakar pun ada. Kawin tu lebih penting dari buat amal ibadat ye. It would be better if kita rephrase balik statement tu pada, "amal ibadat aku tak cukup lagi ni". Kan... Jangan marah nooo pada yang terasa macam pernah keluarkan statement itu. Hehehe.....

Monday, April 25, 2011

Future baking project

Wah macam sibuk aje sampai tak sempat nak update blog ni semalam. Haha bukan apa, I was a bit pening after not having enough sleep due to the pillow talk that was continuing until 4am. Although lepas tu mata mengantuk gila tapi I was still awake sampai la ke siangnya. Terus nauseous je rasa bila bangun. So lepas breakfast at mamak and a trip to Yummie, I lepak kat rumah aje tengok DVD sepanjang hari. By 9pm I dah masuk tidur.

Anyway, I wanted to share something I got from a friend for my birthday. Dah lama nak update tapi asyik la terdelay. I must have done something really good to deserve a friend as good as Puan K. Ok good is quite an understatement; she's one truly great friend that hard to come by. On my birthday, she gave me this.

The biggest cookie ever and brownies yang sungguh la sedap

See how big is that cookie? I can only eat half at one time. The taste? Sedap sangat

Then last week she gave me this. Mula-mula agak bingung jugak melihat this 2 bottle

I know that I'm supposed to mix all this stuff and judging from the ingredients, it would be some cookies too

But what am I supposed to do with this? Mix this too and what will I get? Took me quite some times jugak before realizing that this is also part of the ingredients for the cookies. Quite funny ok bermonolog sorang-sorang about the 2 bottle

This would be the end result. A bit on the keras side but chewy and sedap jugak so this would be my next project

Thanks a bunch Puan K atas semua pemberian. Thank you so much for the creative gift. Sangat terharu dengan your effort. Will there be another gift after this? Hahaha......

Since this weekend nak buat birthday celebration for April and May babies, semalam I pegi Yummie and borong some stuff for the event. I plan to bake muffin so beli the cups and premix. Abah seems to really like the orange poppy seed ones but they have no stock of it so I bought strawberry and chocolate chips instead. Pegi Yummie memang boleh jadi gila nak borong semua ok. Thank God I'm not that good in baking yet. Kalau la I ni stok yang terer buat all kind of deserts like cakes, cookies, muffin, cupcakes and whatnot, mest I dah pegi Yummie tu macam pegi kedai runcit kan. Hari-hari nak pegi. So this is what I bought yesterday.

7kg of muffin premix; 3kg for blueberry, 2 kg each for strawberry and choc chip, 1kg of imported choc chip (ada beza ke yang imported and not?), dark cocoa powder and 6 bottle of vanilla essence. The vanilla essence is for my mom and her friend.

And this too. 400pc of muffin cups. I paling tak tahan tengok the cup section. Semua pun cute-cute aje mintak dibeli. Hehehe......

So this coming weekend I'll be busy baking muffins. Might bake a cheesecake too. Tak sabar pulak nak balik. Mesti syok masak banyak-banyak ni. Anyway, one of the vase that I bought at IKEA telah ada gunanya. Lepas ni kena belajar la mendeco-deco rumah pulak. Nanti dah terer, boleh la jadi macam Eric Leong.

The only bonsai yang masih hidup tapi dah tak berapa nak bonsai sebab membesar dengan jayanya

My dining table tu penuh dengan pokok je lah....

After this nak beli pasu banyak-banyak and tanam pokok banyak-banyak jugak. Biar kasi hijau aje rumah ni. Baru lah segar aje suasana. Sape-sape yang terer bab mendeco rumah tu sila-silalah kongsi idea and tips sama ye.

Ok dah pening, penat and nak tido. Cerita hari ini yang sangat lah sibuk akan di cerita esok. Tadi ada lepak session with friends. So kepada yang berkenaan, sila upload gambar dengan segera ye sebab I nak cilok. Hehehe......

Sunday, April 24, 2011

Sabtu yang ceria

It's 1.32am and I'm still wide awake. Sesuatu yang jarang berlaku ni. Hehehe..... Rehan sleepover at my place and since she's still awake then I pun tak boleh nak tidur. Tadi memang dah mengantuk tapi sebab tak tidur-tidur and now dah way past my sleeping time, mata pun jadi segar-bugar balik. Anyway, hari ni sangat aktif ke sana ke mari melaburkan wang. Hehehe...... Dari siang santak ke malam. Ish..ish..ish...

Actually plan asal hari ni ialah nak keluar dengan Rehan ke IKEA. Tapi she can't be contacted so bila Sal ajak keluar I terus agreed lepas Rehan still didn't reply my sms regarding our plan. Mula-mula ke Jusco Equine dulu. Beli itu ini termasuklah hadiah untuk Hayat. So tinggal 3 orang punya hadiah je lagi tak beli. Naik buntu kepala fikir nak beli apa. From Jusco ke Giant pulak beli groceries.

Oh before that, tadi ada cerita lawak kat Jusco. I was queuing to pay when suddenly a man asked me whether I have Jsuco card or not. Eh mestilah ada kan so I cakap la ada and he said he wanted to use mine in order to get a 15% discount for a toy. I said ok je lah kan. Takkan la nak cakap tak boleh pulak. After he paid, he gave back my card and I saw him stand at the end. I buat tak pot je la and lepas paid mine I terus jalan cepat-cepat. Heard him calling me again and again tapi I buat tak dengar and terus ke service counter to claim a bag. Hahaha.... I know I know I'm quite keji like that. Finally dah banyak kali panggil terpaksa la I tengok jugak. He wanted to say thanks and lepas tu start sembang macam-macam. I ni actually tak berapa suka sangat kalau jadi benda macam tu sebab I don't know how to react. I malu la. Hahaha....

Then while waiting to claim the bag, he asked about so many things and sempat jugak la cerita a bit pasal himself. I jawab la lebih kurang. Banyak "a'ah, ooo, hah?" Hehehe..... He also gave his name card; he's an animator. Oooooo..... He did look like one with his long hair. Hahaha..... Anyway, after I got my bag I terus nak blah but sempat la he said to call him. Hah? I nak call? Hmmmmm...... Thank God he didn't asked for my number.

It's not the first time things like that happened to me. Tapi walaupun dah umur doublethree ni I still malu and tak suka bila orang yang tak kenal tetibe nak tanya lebih-lebih pasal I. I tau la diorang nak berkenalan or just nak strike a conversation but still..... Sebab tu orang cakapI sombong kan. Selalu buat muka tak de perasaan. Hehehe.....

Ok sambung bab shopping. From Jusco je Giant sebab nak beli groceries pulak. Before ke Giant, Rehan called asking about our plan ke IKEA. Laaaa rupa-rupanya she didn't got my sms; phone dia ada problem. Kesian la pulak so ok la I janji nak keluar dengan dia around 5pm. Macam passing baton pulak. Lepas Sal hantar I balik, I mandi dulu efore keluar semula dengan Rehan. Before anything, we had dinner dulu; makan the famous meatball. We went straight to market hall sebab by the time we finished eating, it was nearly 8pm. Memang tak sempat la nak browsing kat atas tu kan.

Now about IKEA. Kalau pegi IKEA, memang tak sah kalau balik tangan kosong. Walaupun mula-mula tu tak de la plan nak beli apa sangat pun but I end up buying all this stuff.

Semua ni I punya kecuali bunga-bungaan yang colourful itu

Not sure why I bought this throw tapi tak pe bila dah beli tu nanti ada lah gunanya kan

Same with this vase. Beli je tapi tak sure lagi nak letak apa dalam tu

Baking stuff lagi. Hehehe......

Untuk anak-anak sedara tersayang. Mesti diorang suka ni. I beli the whole set; ada plate, cup, bowl and cutleries

Rehan's flower. Maybe next time I pun boleh beli macam ni

Apa lagi yang boleh dibeli ni eh?

Me and my shopping partner. We promised to do this more often. Banyak sangat benda yang best nak kena beli

Orang yang ceria terlebih selepas a whole day session of retail therapy

From IKEA ke Speedy pulak. Beli apa lagi kalau buka korean drama. Serious tak boleh tahan ok. Ada banyak cerita best and Speedy is having buy 1 free one promotion on the korean collections. Confirmed kena pegi lagi ni. Jalan-jalan lupa daratan eh. Now my back adalah sangat sakit. Nanti memang ak kena massage la. Serious tak tahan. Makin lama makin sakit. Tapi masa bershopping lupa sakit semua eh. Hehehe...

So how was korang punya Saturday? Hopefully seceria mine jugaklah.

Friday, April 22, 2011

You're Amazing Just The Way You Are

Out of the blue, this song has been lingering around for the past few days. So gonna dedicated it to all my dearest friends; "You're Amazing Just The Way You Are". Luv ya!



Just The Way You Are by Bruno Mars

Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She won't believe me
And it's so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you're smile
The whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her lips, her lips
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful
And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
I'd never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't ever bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you're smile
The whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you're smile
The whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing
Just the way you are


Thursday, April 21, 2011

Belum apa-apa dah patah semangat

Bulan June nanti ada kejohanan sukan antara jabatan dan agensi in this ministry kat Perlis. Kalau tak silap I sukan ni diadakan every 2 years. I ni macam biasa la kalau bab-bab sukan memang tak kuasa nak join. Selain dari tak athletic, semangat kesukanan memang tiada dalam diri ye. I ni actually tak berapa competitive sangat so kalau nak masuk competition memang la tak kuasa. Nak nak yang melibatkan sporting event or games ni.

Furthermore, I kan tak minat dengan balls ni. Any kind of it so futsal ke, bowling ke, bola jaring ke, bola tampar ke memang tak de dalam list ye. Nak main tennis and badminton pulak tak reti. Pendek kata, semua benda la I tak reti and tak minat. Tapi I suka traditional games. Congkak ke, batu seremban ke or any kind of traditional games la. Tapi gasing tu tak la ye, tak reti jugak nak main. Hahaha....

Selalu I memang tak kuasa nak join sukan-sukan ni. Kalau tak kerana terpaksa, memang korang takkan nampak muka I join games la. Tapi last time masa diorang buat sukan ni kat UPM, I macam berminat nak try my hands on congkak games. I can play congkak tapi takat main suka-suka je lah. Tak pernah la join tournament or anything. Sekali masa nak buat pemilihan tu, I tengok semua pun otai-otai and the way they play is quite different from the way I play. Yelah I main suka-suka, diorang tu bertanding so ok la I pun tak jadi la nak join. Even kalau nak pun I don't think I akan terpilih sebab ramai je yang pro.

As for this year, I teringin nak try on batu seremban pulak. Dulu masa kecik-kecik I selalu je main batu seremban and quite terer la jugak. Ecece..... Tadi ada la perjumpaan kali pertama dengan semua yang berminat nak main. Kak Nab, ketua pasukan telah menunjukkan cara permainan batu seremban mengikut format pertandingan. Again, adalah sangat berbeza dengan the way I used to play masa kecik-kecik dulu. Hai sape la yang ajar I main dulu eh. Kenapa la tak ajar I main macam yang semua orang pandai main ni.

To be honest, I macam malas jugak nak join based on the way everyone play. Semua pun macam otai je. I je yang macam terkial-kial. Dah la I baru nak get used to the step. Siap salin notes bagai ok. Nanti I publish my notes tu. Lawak pulak. Mengalahkan nak amik exam. Kak Nab kata ada banyak masa lagi nak practice and nanti kalau selalu practice mesti boleh main punya. Practice tu satu. Diorang kata masa main tu semua pun akan fokus kat kita. Uish tu yang I lemah tu. I paling tak suka jadi center of attention hence my dislikes of emceeing. Mau gabra main kalau semua dok fokus kat kita kan.

Hai...... I ni memang cepat je patah semangat kan. Hahaha..... Cepat kalau bab yang I tak la berapa minat sangat. Cuba benda yang yang betul-betul minat. Memang berusaha habis-habisan la. Anyway, nak join ke tak eh? Malu la kalau tak pandai main and menyebabkan team kita kalah kan. Tapi kalau bukan sekarang bila lagi nak join. Hmmmmm....... Nak join ke tak? Nak join ke tak?

Wednesday, April 20, 2011

Diabetes and things that come with it

Recently I learnt about a friend's mother whose foot needed to be amputated due to diabetes. The amputated foot looks really gross with the bloody muscle and bones but except for the infected wounds, the feet looks perfectly healthy. Kesian pulak bila teringatkan makcik tu. Although I tak kenal pun the makcik tapi I turut simpati dengan nasib dia. When Abah was warded last year (the story on that here), memang ramai orang yang kena potong kaki or jari due to diebetes. Kalau potong jari pun dah susah nak terima hakikat inikan pulak kalau kena potong kaki. Macam-macam perangai boleh tengok kat hospital tu. Memang kesian sangat.

Diabetes is a serious illness. Ada macam-macam penyakit lain akan bersangkut-paut dengan diabetes ni sebab bila kena diabetes, ada banyak ubat nak kena makan. Ubat-ubat ni semua memberikan effect pada jantung, buah pinggang dan lain-lain organ. Mata pun boleh affected due to diabetes. So sebelum terkena, baiklah kita semua jaga diri dan jaga makan sebab kalau dah kena memang takkan baik dah. Hidup akan bergantung dengan ubat sampai bila-bila. Kecuali la kalau Allah sembuhkan lah. Then memang la sihat semula seperti biasa.

Anyway bukan pasal tu yang I nak cerita. I nak cerita pasal wound care sebab that makcik lost her leg due to infection of her wound. I pun tak sempat nak bertanya secara direct dengan kawan I tu but based from his status in the FB, lebih kurang begitulah ceritanya. So ni I nak cerita la sikit pasal diabetes and wound. Apa yang I nak share ni adalah based on pengalaman dan pemerhatian I sebagai anak kepada orang yang ada diabetes dan juga hasil bacaan I pasal diabetes.

Orang yang kena diabetes ni, deria sentuhan especially kat kaki adalah kurang. So sangat mudah terluka dan selalunya bila dah terluka, ramai yang tak perasan. Abah pun sama. Selalu je tersepak macam-macam benda sampai luka-luka kaki tu sebab dia tak perasan ada benda bila berjalan. So point I yang pertama, kalau ada diabetes, pakailah kasut yang tertutup untuk menjaga keselamatan kaki. At least kalau pakai kasut tertutup, risiko untuk directly terluka akibat tersepak benda-benda ni adalah kurang. Dulu Abah suka pakai sandal or selipar and memang selalu sangat luka kaki tu. Sekarang Abah dah pakai sandal tertutup so selamat la sikit kaki tu.

Orang yang ada diabetes ni, kalau dah terluka amatlah susah nak sembuh. It got something to do with the sugar level in the blood yang menyebabkan kadar penyembuhan luka adalah lambat. Kalau luka tu dibiarkan tanpa rawatan, tu yang jadi melarat-larat sampai akhirnya terpaksa la potong sikit-sikit. Selalunya bila potong tu diorang (doktor la kan) akan start dengan jari dulu before potong kaki dari bawah lutut. I tak pernah lagi tengok potong dari buku lali ke bawah. Selalunya jari dulu and then terus start dari bawah lutut. Padahal kalau ikutkan mata kasar, betis ke buku lali tu nampak sihat walafiat aje. Tapi doktor mesti la ada strong medical reason untuk potong dari lutut ke bawah kan. So yang tu kena la tanya doktor kenapa.

Ok point I yang kedua, kalau ada luka-luka kat mana-mana area badan tu, kaki especially, cepat-cepatlah rawat, Jangan tunggu sampai melarat ye. Nak jaga luka ni tak la susah mana kalau masih belum melarat. Just basic first aid aje. Kalau dah melarat tu dah kena advance la pulak rawatannya dan selalunya akan melibatkan hospital. Lagi melarat lagi sakit ok. Maklumlah yang mencuci tu manusia so faham-faham la kan. Kalau dapat yang ikhlas dalam mencari rezeki then kuranglah sikit kesiksaannya tapi kalau dapat yang tak berapa nak ikhlas tu hah merasa la kita menahan sakit ye.

Selain dari luka-luka kat kaki, orang yang ada diabetes ni jugak selalu kena bisul-bisul. Bisul ni ada yang biasa and ada yang luar biasa. Bisul yang luar biasa ni namanya carbuncle. Kalau nak tau lebih mendalam pasal carbuncle ni, silalah rujuk di sini dan di sini. Abah dulu pun selalu kena bisul and finally kena carbuncle jugak. He thought it was the normal bisul so he just let it run it course. Yelah bisul ni selalunya akan masak and pecah kan. Tapi bukan itu yang terjadi. Lama-lama bisul tu membesar. He went to clinic tapi doktor just kasi ubat biasa-biasa aje. Ada 2 carbuncle kat badan Abah; satu kat leher and satu betul-betul kat upper back. Bila kena carbuncle ni Abah selalu demam and lemah aje.

Masa tu bulan puasa and Abah memang tak larat langsung nak puasa. Nak bangun pun tak larat ini kan pulak nak puasakan. Abah ni ada satu problem. Liat betul nak pegi klinik. Suka nak biar aje sakit tu. Eh macam terkena kat batang hidung sendiri pulak dengan statement itu. Ye lah like father like daughter la kan. Hehehe.... Anyway, setelah sekian lama menanggung sakit and cuma pegi klinik biasa and rawatan traditional, finally Abah pun bersetuju la nak pegi klinik pesakit luar. Oleh sebab keadaan Abah yang sangat lemah masa tu, doktor nak masuk drip tapi tak boleh. Cucuk je terus bengkak. Cucuk tempat lain pulak and bengkak jugak. So no other choice Abah kena la admitted to hospital.

So di sinilah drama bermula. Ecece... I ni suka je nak drama-drama tau. Hehehe..... Eh sebelum tu, point I yang ketiga regarding diabetes ni ialah, kalau terkena bisul tu, cepat-cepatlah dapatkan rawatan sebelum ianya melarat menjadi carbuncle. Sebab kalau dah jadi carbuncle, memang tiada cara lain selain going under the knife. Which is kena bedah la kan. So sentiasa berhati-hati dengan bisul ye. Oh orang yang tak de diabetes pun, kalau selalu sangat kena bisul, you better check yourself out for diabetes. Dan jugak kalau ada luka yang lambat sembuh. Cepat-cepatlah screen for diabetes ye.

Ok sambung cerita carbuncle Abah. Doktor kata kena bedah nak keluarkan carbuncle tu. Tapi bukan boleh terus bedah. Kena check all condition dulu. Nak dijadikan cerita, sodium level Abah was very low so asyik la kena minum oral rehydration salt (ORS). ORS ni garam yang selalu doktor bagi kalau kena diarrhea tu la. Bila sodium level dah ok barulah boleh operate. Mula-mula operate yang dekat leher dulu. I thought bila nak operate carbuncle tu prosedurnya adalah macam ni; belah kulit-keluarkan carbuncle-tutup balik. Rupa-rupanya tak ok. They just korek the carbuncle macam kita korek emmmm...... ice-cream or gali lubang. Just scoop it out and left a big holes out of it.

Serious ngeri kalau tengok ok. Tak semua yang berani nak tengok tapi Alhamdulillah I diberi kekuatan itu. Kalau nak tau, I ni kalau luka-luka ni berani sikit sebab dulu cita-cita nak jadi pakar bedah tapi sebab "rajin" sangat belajar last-last jadi PTD aje. Kihkihkih..... Lubang kat tengkuk Abah tu besar sangat. Besar macam bola tenis kot. Takat penumbuk I si senang-senang je boleh masuk. Dah la keliling tu macam bergigi-gigi. Tak smooth langsung. Dalam tu boleh nampak daging semua. Ngeri bila ingat-ingat balik.

Lepas dah stabil, few days later kena bedah kat belakang pulak. Kali ni lubangnya lagi besar. Ada la dalam satu setengah tapak tangan I ni. Kesian Abah. Terpaksa menahan sakit dengan 2 lubang besar kat badan. Kita yang tengok pun dah terasa sakitnya ni orang yang kena tu lagi la tersiksa kan. Lepas kena operate tu, daging kat lubang tu tak nampak merah pun. Ada macam benda putih-putih melekat. Itu adalah nanah yang melekat-lekat kat daging tu. Setiap hari kena buat dressing untuk cuci nanah-nanah tu sampai tinggal daging yang merah aje. Lama betul Abah kena duduk hospital. Bila dah stabil and kebetulan sehari dua nak raya Abah pun dibenarkan discharge tapi setiap hari kena datang hospital 2 kali untuk buat dressing.

Setiap kali buat dressing I mesti masuk tengok sekali. I ni memang macam ni. Ada curiosity level yang sangat tinggi. Suka je nak amik tau. From there I tengok macam mana caranya nak buat dressing yang terbaik. Kena cuci daging tu and sumbat gauze dalam lubang tu sebelum tampal dengan plaster yang besar. Ada sesetengah nurse ni buat lebih kurang aje. Belum sampai parking lagi Abah dah menggelupur kegatalan. Air luka tu bila keluar memang gatal gila. Orang kata air bisa. So kena pegi buat dressing semula. Geram jugak kadang-kadang tu tapi I diamkan aje. I ni bukan reti nak sound-sound ni lagipun kalau kita sound karang takut dia buat lagi teruk kat Abah so sabar aje lah.

Ok point I yang keempat ialah kita kena tengok bila buat dressing ni. I faham memang ada yang tak sanggup nak tengok tapi sebagai anak kita kena jugak memberanikan diri. At least kena la ada sorang dua dalam keluarga tu yang berani nak hadap benda-benda macam ni. Kalau biarkan dekat nurse je hah macam-macam boleh berlaku. Like I wrote earlier, kalau yang ikhlas dalam bekerja tu hasilnya memang la baik tapi kalau tak ikhlas, kita jugak yang sengsara kan. Ok no offense to all nurses out there ye. Understood that career sebagai nurse ni memang sangat mencabar tapi kita yang mintak kerja tu kan so kena la buat dengan terbaik. Lagipun nurses ni semuanya manusia so sebagai manusia memang adat la kalau buat error kan baik secara sengaja atau tak sengaja.

Anyway, bila dah beberapa kali ikut Abah buat dressing I rasa confident untuk buat sendiri so I asked the nurse if I can do it myself at home. The nurses said ok so lepas tu I pun buat lah sendiri. I was with Guardian then so I know what kind of cream yang baik untuk menyembuhkan luka-luka yang serious ni. So beli ubat yang terbaik and dapatkan gauze supply dari hospital and off I went to do the dressing myself. Alhamdulillah makin lama nanah-nanah tu hilang and tinggallah daging merah yang sihat. Bila dah tak de nanah yang melekat kat daging tu barulah proses penyembuhan sebenar bermula. Bila buat dressing sendiri, Abah pun tak la tersiksa kegatalan sangat.

Berkat penjagaan luka yang baik dan Abah yang serius berpantang, makin lama daging baru pun tumbuh dan akhirnya lubang tu pun tertutup. But it took months ok. Kalau tengok kat tengkuk dan belakang Abah memang ada la parut tu. Even tengkuk Abah pun nampak pelik sikit tapi tak pe lah. Yang penting luka tu dah sembuh sepenuhnya. Kalau ingat balik masa mula-mula lepas operate tu memang tak terbayang langsung lubang tu boleh tertutup.Syukur Alhamdulillah.

Ok point I yang kelima, rajin-rajin la mengambil tahu mengenai penjagaan kesihatan berkaitan diabetes ni especially bila ada luka-luka macam kaedah mencuci luka ke, makanan yang perlu dijauhi atau perlu dimakan bagi memastikan penyembuhan luka dengan baik ke dan semua yang berkaitan lah. Dan berani-beranikan lah dengan tugas-tugas yang dah ala-ala nurse tu sebab kalau bukan kita yang jaga mak ayah kita sapa lagi yang kita nak harapkan. Insya Allah kalau kita ikhlas menjaga mak ayah kita tu, makin tinggi semangat diorang nak sembuh dan dengan izin Allah akan sembuhlah penyakitnya tu. Kita sama-sama berusaha dan berikhtiar tapi kesudahannya tetap mengikut ketentuan Allah jua.

Hopefully the shared experience akan dapatlah membantu sesiapa juga yang terbaca entry ini in dealing with diabetes and wound. Sharing is caring, kan. Paling penting, jagalah kesihatan kita baik-baik sebab kalau nikmat kesihatan dah ditarik balik memang hilanglah nikmat hidup ini. Oh by the way, rajin-rajinlah membaca ye. Banyak buku dan leaflet berkaitan penjagaan kesihatan ni so terpulang pada diri kita untuk mengambil tahu.

Kepada kawan I tu, sabarlah dalam menghadapi dugaan ini. I doakan yang terbaik untuk mak dia. Amin.

Tuesday, April 19, 2011

Tuesday ramblings

Adoiiiiii penatnyaaaa........ Taking a nap definitely makes me even tired then before. Kepala pun dah macam weng aje. Oh by the way, I dah balik from PD. Ni yang penat semacam ni. Padahal bukan lah buat apa sangat pun kat sana tapi letihnya bukan main.

Semalam my diarrhea memang tahap kronik ok. Hahaha..... Immediately after I finished my lunch, my tummy growl and growl so terus ajak Cik Yanti pergi toilet. I suspense aje takut on the way ke PD nanti my tummy buat hal ke apa ke kan. Dah la naik bas. Camne la nak berenti ke apa ke kan. Sepanjang perjalanan tu I berdoa aje. Memang dah terasa-rasa je perut tu tapi I tahan lah jugak. Sampai takut la nak bergerak masa duduk dalam bas tu. Takut memberikan pressure pada perut. Hahaha....... Alhamdulillah sampai jugak ke PD tanpa sebarang insiden nak ke tandas. Lepas registration I terus masuk bilik and relieve the pressure. Sampaikan minum petang pun tak pergi ok.

The meeting was scheduled at night. Risau je hati ni takut la masa tengah meeting to berkali-kali pulak kena keluarkan. Masa dinner pun I berhati-hati je makan. Nak skip tak boleh sebab all the purging makes me really hungry. So I had my dinner dengan hati yang tak tenang. Hehehe.... Alhamdulillah the meeting went well. Perut I behave sangat. And no more purging after that. I didn't take any pills just let the purging take it course. Just minum air 100 plus aje.

Today ada sesi taklimat and lawatan ke Kg. Jimah Baru. Tengok program kat kampung tu. We were served with superbly delicious lauk-pauk kampung. Masak lemak daging salai diorang memang terbaiklah. Terpaksa I lupakan kejap hasrat untuk stay away from lauk-pauk bersantan ni. Kihkihkih...... Lepas makan terus balik. Nak dijadikan cerita, aircond bas rosak la pulak. By the time sampai kat Putrajaya, I dah basah-kuyup dengan peluh. Panas gila ok. Naik pening kepala.

Turun bas tu, naik bas lain pulak. Kali ni pusing keliling Putrajaya sebab driver tu tengah belajar route kat Putrajaya ni. Driver baru la kot. Balik, mandi, solat and boom tidur. I ni bukan jenis yang tidur siang tapi tadi penat sangat. Konon-konon nak tidur tapi tak lena tu pasal makin penat tu. Hai macam-macam.

Oh hari ni belajar satu benda baru. Masa kat kampung tadi, the organizer kata ada sediakan "combi" untuk bawak kitorang melawat Medan Info Desa (MID) and pusat spa diorang. I thought combi ni macam buggy sebab bunyi dia lebih kurang aje. Rupa-rupanya combi tu van. Laaaaa..... All this while I thought combi tu khas untuk van combi. Van dulu-dulu. Masa kecik-kecik dulu van combi ni famous. Kalau ingat van ni je mesti ingat roti Sunshine. Sape ingat roti Sunshine? Hah tak ingat? Alamak I dah tua sangat ke? Hahaha......

Monday, April 18, 2011

When too much food taken

I can't sleep at all last night. Frequenting the toilet due to diarrhoea. Adoi penat ok. I don't know what caused the diarrhoea; was it the food that I ate or the amount of it. Hahaha..... Yesterday was one of those day where I had meal after meal. Let see what have I chucked into my mouth yesterday. 

For breakfast I had 4 piece of toasted wholemeal bread and a cup of fresh milk. Lunch with Rehan at Perantau Hill and I had fried fish with some chilli on top (tak tau ikan apa and lauk apa tu), kerabu pucuk paku and ulam kacang botor with sambal belacan and lime drink. Then we went to Alamanda for ice-cream fix. Rehan wanted to try out the new ice-cream parlour; Ice-cream & Fudge im I'm not mistaken. I had peach melba or something. To be honest, I preferred McD's Mcflurry instead of that RM12.30 for a cup of ice-cream. Nama je mahal tapi tak la sedap mana pun. I'm not cut for expensive ice-cream kot. Hehehe.....

I was not really into shopping due to my injured knee tapi masuk la jugak Toy's R Us for Ayum's birthday present. Alang-alang tu beli sekali hadiah untuk 3 orang cikonet mulut banyak tu. I noticed that every time we celebrated birthdays, they would expect a present too. No wonder my mom never celebrated our birthdays before. My parents punya gaji dah la kecik aje dulu, anak pulak ramai, mau muflis my parents kalau each time pun nak kena beli hadiah untuk semua. And thank God we didn't mind all that. Periksa cemerlang pun tak de nya nak dapat hadiah ke apa.   

Anyway, we went for a coffee fix pulak at Starbucks. I had mocha frappe and bluberry cheesecake. Saje je nak try. Puan K's cheesecake tasted better than those selling at Starbucks. Rehan asked me to finish off her tiramisu. By the time I wallop everything, muak ok. Too cheesy-meesy. Then we went back to my place. Had some packing to do and then off to Rehan's place. She cooked dinner; nasi putih, sardines, telur dadar and tempoyak with ulam kacang panjang. Had second helping lagi. Pergh banyak betul makan dalam sehari eh.    

Had all kind of food yesterday so no wonder la got diarrhoea eh. Hopefully tidak la melarat coz there's still long way to go today. Nak ke PD. Naik bas plak tu so bukan boleh senang-senang nak stop. Nak meeting bagai lagi. Hai perut cepat la baik. I promised to to eat too much like yesterday lagi. Akan makan secara lebih beremah dan berhati-hati lepas ni. All the calories burnt during the run adalah sia-sia it seems. Hahaha...... 

My left knee dah ok tapi my right pelvic joint pulak yang terasa sedikit ketat. Baru je happy-happy semalam sebab tak sakit apa sangat selain dari lutut tu. Ye lah selalunya lepas berlari rasa ketat aje the joint. Ada je sakit. Am I really that old? Hehehe.....

Sunday, April 17, 2011

Worst run ever

Last night was supposed to be a great event judging from all the hype and promotions and what not. But it turn out to be the worst event ever. I'm not the only one complaining. Kalau tengok official FB diorang, memang penuh dengan sumpahan la. Haha. Siap ada hater's page lagi ok. But seriously memang teruk tahap dewa ok.

Ok ceritanya begini. Semalam I joined Energizer Night Race. Since I didn't get to collect my race kit earlier, I went to Sepang International Circuit (SIC) to collect it with Eman and his friend; Nik around 3pm. From the car park to the collection counter adalah super jauh ok. Dah la jalan jauh, kena turun for few level, then jalan dalam tunnel, up few level and jalan some more before queuing for like some time. By the time I sampai kat kereta semula dah basah kuyup dengan peluh aje. Balik rumah mandi, tukar baju and gerak ke SIC semula.

Buat race kat SIC. Konon-konon gempak la tu. Memang GEMPAK habis ok. As usual we would car pool ke mana-mana event so this time I naik satu kereta dengan Cik Leen and Ana whilst Eman and Nik naik sekereta dengan Wan Rahim. Half way thru jumpa dengan Rizmi. Taufik pulak terus ke sana lepas balik dari Sarawak. As for Edwin. dia tak dapat join. Busy dengan pilihanraya gitu. Haha....

We reached there around 7pm. Cars started pouring in so sesak teruk jugak la. Tapi akhirnya dapat jugak park dekat celah-celah pokok kelapa sawit. From there ke surau dulu sebab dah hampir nak masuk waktu solat Maghrib. Now, SIC is an international place kan. Attracting peoples from all over the world. Tapi surau dia kalah dunia ketiga ok. Sempit and arah kiblat adalah mengadap pintu masuk and tempat wudhu'. Pelikkan. Kira orang kena lalu-lalang depan orang yang tengah bersolat. Kata negara Islam. Memalukan ok. In fact bukan kat SIC aje lah. Pergi la mana-mana pun. Surau mesti kecik, tersorok, kotor and dekat dengan tandas. But no one seems to care pun to at least buat la satu ketetapan or anything about this. Hey jabatan berkaitan tu please la buat guidelines ke apa ke kan. Kalau bab-bab keselamatan boleh ada ketetapan, then takkan la pasal surau tak boleh kan.

Anyway, lepas solat, Cik Leen, Ana and me kind of lost. We wanted to collect the headlight but we couldn't find any sign-age or anything yang boleh membantu. So we went inside and again kena lalu that tunnel. But as we reached the end, the headlight dah takde. Yang tinggal cuma kotak yang bersepah-sepah. We try to look out for the organizer but to no avail so terus la masuk ke what we call that area eh. Circuit or something. Ala tempat kereta berlumba tu lah. Suasana adalah sangat bising. Mana nak dengar announcement and mana nak dengar music yang full blast. Kalau nak cakap, then music tu kena la slow kan. Entah pape je ok.

Kat tengah circuit tu, in which adalah starting line ada raai orang tengah beratur tapi tak tau which category. Suara announcer sama kuat dengan music so again I kind of lost. Entah macam mana lepas tu boleh perasan yang tu adalah category 11km so Cik Leen and Ana masuk dulu. After diorang dah lepas baru I pulak masuk. I was alone di tengah ribuan orang but I tak kisah dah after all this time berlari sorang-sorang. As long as datang and balik ada kawan I would be just fine.

Then larian pun bermula. I didn't have any headlight so belasah je lah lari dalam gelap. At certain part tu memang la ada lampu tapi at certain part lagi tawakal aje lah. Tumpang la sape-sape yang ada lampu tu. This time I berazam nak lari sampai habis walaupun tak laju. As long as I tak berjalan dah kira ok la tu. Half way thru my left knee dah start sakit. I keep pushing on walaupun dalam hati risau takut nanti makin teruk sakitnya. Selalunya kalau berlari I wouldn't stop for water tapi last night I berlari ke drink station and grab a can of Gatorade. I tak minum tapi pegang and letak the cold can at my face. Tak sia-sia I took the drink sebab that would be the only drink available.

Sampai kat finishing line I was kind of lost. Selalunya dekat finishing line akan ada orang tunggu and by looking at our bip they would know which category we are in and would guide us to the the finishing line. Ni hampeh tak de sorang pun. Suasana pun dah kecoh semacam. I tak tau I ni dah habis ke belum tapi bila dah lepas dari finishing sign-age kat atas tu kira dah habis la kan. So I terus jalan ke depan tapi tak jumpa pintu nak keluar. So kena patah balik ke belakang and cari pintu nak keluar dari circuit tu. I rasa orang ramai yang bersesak-sesak kat finishing line tu pun faced the same dilemma la kot. Tak tau ke mana arah tujuan lepas habis berlari.

Keluar from the circuit I nampak ada long queue. Ni mesti queue untuk goodies bag so I terus join queuing. Punyalah panjang I tak tau la how long it'll finish. Sambil beratur sambil minum the Gatorade. Selalunya kat finishing line ada drink station tapi hampeh tak de. Syukurlah ada Gatorade tu. Chinese guy yang beratur depan I tu siap cakap, "Wah very smart huh for taking that". Ye la kalau I tak amik tadi dah mati kehausan gamaknya. Hahaha.... Anyway, after half an hour of standing in the line, I learnt that for my category, the line is the opposite way. Sabar je lah. So terpaksa la keluar from that line and masuk another long line the other war around. Although I masuk 5.5km aje but altogether I dah berjalan more than 11km kalau nak kira la. Asyik la kena patah balik. Tempat bukan kecik-kecik.

Eman and Nik dah dok melepak kat tepi sebab diorang laju so by the time diorang sampai queue nak amik goodies bag tak panjang. Actually kalau takat free gift I memang tak kuasa nak beratur lama-lama tu tapi certificate and finisher medal ada dalam tu so nak tak nak kena la beratur jugak. After another half an hour of standing with injured knee, I heard macam ada commotion kat depan. Shouting and all. I thought they were cheering those yang baru finished the race. Makin lama makin kuat and makin kerap. Rupa-rupanya ada riot ok. Sampai kena panggil polis la.

So it seems like runners had enough of queuing. Dah la lari jauh, air tak de, kelam-kabut kat race track and now kena beratur pulak berjam-jam. Memang la menimbulkan amarah kan. I can hear the MC shouting and all. Memang tak professional ok. In fact that MC kena kutuk kaw-kaw dalam FB. Dah tau pegang mic lagi nak jerit-jerit and keluarkan statement panas. Volunteer pun entah pape. Ana sempat la dapat goodies bag tu tapi nak tau how they pass it to her? Main campak je ok. And betul-betullanding atas kepala dia. Kurang asam betul. Tu belum yang kena sembur dengan volunteer tu.

During the riot, the organizer tutup shutter and cabut. Takut kena amuk ok. Imagine ada 10 ribu orang yang join the event. Kalau ada half je yang mengamuk pun dah kira horror. Nak selamat better cabut. I heeard the MC keep saying, "Please disperse! Please disperse. We would send the goodies bag via courier to everyone who hasn't got it. Please disperse". Now.... how would they knew who have got and who hasn't? Bukan dia check the name in the system or anything like that. Kalau dah tahap campak atas kepala orang memang tak de maknanya dia nak tag dekat bip tu kan.

I doubt the organizer will send it. But hopefully they will. If not this thing will not end here. Ramai yang mengamuk-ngamuk semalam and I bet they will not just mengamuk aje. Mesti ada action after that. Lagipun they are serious runner, not like me. Eh tapi kalau bukan serious runner pun, after paying that much amount of money mestilah ada hak untuk bersuara kan. Kalau tengok official event website macam gempak aje padahal hampas belaka. Like the drink station. Kata every 3km tapi ni tengok ada satu aje. Imagine those who ran the half and full marathon? Mati kekeringan la diorang.

Medic pun hampas. Macam budak-budak aje yang jaga. I baca dalam FB, ada je orang yang pengsan halfway or kat finishing line tapi medic lambat sampai. Ada 1001 cerita panas lagi lah. Nak tau sila la baca kat FB Energizer Night Race. Memang panas. Bila nak balik, kena lalu tunnel yang bahaya tu so kitorang ikut shortcut yang kena panjat tembok kat grandstand. Luckily by the time kitorang nak panjat dah ada yang tendang pagar so boleh la naik guna tangga. If not satu hal pulak nak kena memanjat. Dah la kaki injured. Dah la kena jalan jauh. By the time sampai kat kereta tu kaki I dah makin sakit and we saw something there.

Patutnya parking free kan. Tetibe ada je mamat si penjaga parking. Diorang kata geng-geng samseng tu so kena la bayar jugak. Padahal parking kat celah pokok kelapa sawit aje pun. Syukurlah kitorang keluar ikut jalan lain so tak kena bayar. If not tak pasal-pasal kena pow RM10. Ramai je yang bayar. Even RELA pun kutip duit jugak. RELA and that samseng kutip duit tu semua kelly. Ada perjanjian la kot kan. Mana la tau. By the time kitorang keluar tu dah start jam. Pastu I nampak yang lari full marathon masih ramai lagi yang tengah berlari. Hebat la diorang. Kalau I dah patah jiwa dah. Hahaha.... Mau tak nya. Dah la penat. Sekali tengok orang semua dah balik. Yang kesiannya diorang tak tau lagi nasib diorang. Dah la tak de air, anti sampai finishing line tak de sape yang tunggu. Organizer semua dah cabut. Ish kesian ok.

Kalau nak cerita detail memang banyak lagi. Tapi you all boleh baca review orang lain jugak pasal the ever here, and here. Semua cerita almost the same. Memang horror ok. Tahun depan memang tak masuk dah la kalau Energizer nak buat apa-apa race lagi. Thank God I preferred Duracell batteries than Energizer. Semua pun nak boikot Energizer. Teruk la sale diorang lepas ni.

Oh ada something funny. Dalam goodies bag ada tampon. Tampon yang diorang bagi. Buat kena gelak aje. Sape la nak pakai tu. Eman nak bagi kat I tapi tak kuasa lah. Sape je yang pakai tampon pun. Bahaya. Boleh kena toxic shock tu. Karut betul. Dah la tak de apa sangat. Kata event besar. Sponsor macam hampas aje.

This whole thing will not hamper my mood of running. Hopefully event lepas ni semuanya ok je lah. Malu jugak kat Eman and Nik sebab first time berjaya pujuk diorang join dah jadi macam ni. Bak kata Eman la, "Apasal la ajak dia join event yang ceplos macam ni". Hahaha....

Now that kaki I sakit how la tomorrow ni. Nak kena pegi PD for a meeting. Hmmmm......

Friday, April 15, 2011

Surirumah berjaya

I'm back at work today. Feel so tired la. Reached home around 12 something last night and went straight to bed tapi tak boleh tidur la pulak. Penat betul semalam seharian menjadi surirumah berjaya. Haha..... But first updates on Abah condition.

Kaki Abah bengkak besar betul. Dah la kaki Abah yang sakit hari tu tak baik-baik lagi kan. Ni tambah dengan sakit baru pulak. Kesian Abah. Luka-luka kat lutut, betis, buku lali and jari. Rusuk pun sakit. Terhantuk dekat side mirror. So rusuk pun bengkak and sakit. Tapi yang ni paling sakit compared to yang kat kaki tu sebab Abah had difficulty to move sebab setiap kali bergerak, rusuk tu sakit. Nak baring, nak bangun and even nak duduk pun sakit. Kesian Abah. Pembantu Abah yang setia mencuci luka dan memicit-micit ialah Dik Man. Sejuk hati menengoknya. I tolong sapu-sapu cream aje lah.

Abah kata tak sempat nak hantar sms birthday kat I dah terjatuh. So terus tak hantar. He did that every year. Sending funny sms on my birthday. Sedih pulak dengar. Abah kata he plan to send "Happy Middle Birthday" this time. Middle? Aah middle sebab dah middle age Abah kata. Amboi..... I muda lagi ok. Hahaha..... On my 30th birthday, his sms were, "Selamat Hari Lahir Yang Ke ...... Ish malu la nak sebut" Hahaha.... Boleh gitu. Yeah my dad is funny. Kalau time dia tak marah la. Hehehe.... 

Hopefully Abah cepat sembuh. Kesian pulak tengok Abah susah nak gerak tu. Sakit kaki yang asal, sakit kaki yang baru and sakit kat rusuk. Bertimpa-timpa sakit Abah ni. Cepat la Abah sihat dan aktif seperti sediakala. Hopefully the surprise to see us coming home will cheer him a bit. We didn't tell anyone yang we're going back to see Abah. Saje la. Cuma kesian Abah sebab dia ingat balik sampai Ahad. Rupa-rupanya balik only for a day aje. Nak buat macam mana. Bang Long tak cuti hari ni.

Ok back to the story of me being surirumah berjaya yesterday. Pagi-pagi lepas semua dah pergi kerja and sekolah, I pegi rumah Epoi nak main dengan Adik Manan. Rindu la kat cikonet yang ceria  tu. Main-main sampai dalam pukul 10 then balik rumah kejap amik Nabila. She slept with me the night before so takut nanti bangun tengok I tak de dia menangis pulak. Balik rumah tengok ada ramai jiran datang melawat. Elok la tu, orang datang rumah I pegi merayap eh. Mujur ada Bang Long nak buat air semua. Ala macam tak biasa buat-buat air ni kan. Hehehe....... I bawak Nabila balik ke rumah dia untuk mandi and right after siap mandi Bang Long datang bagitau diorang nak keluar so I kena la balik jaga Abah kat rumah. 

Anyway, everytime I'm home, Adah and Nabila memang nak stay with me. So mula-mula Nabila ikut I balik. Then lepas balik sekolah, Adah pulak datang, Followed by Meera. So kena la babysit 3 orang budak kecik hyper itu. Lepas hantar Meera balik and lauk for lunch, semua keluar balik sebab nak beli saham kat Bank Rakyat. Dik Man je yang tak ikut keluar semula so tinggallah Abah, Dik Man, budak kecik bertiga and me. So I kenalah masak for lunch. Thanks Dik Man for helping me to kupas bawang and halia. Lepas masak for lunch I buat muffin. Meriah dapur tu dengan suara budak-budak tu. 

Lepas buat muffin time to feed them lunch. Semua nak Cik Ngah diorang ni suap. In fact I memang lebih suka suap budak kecik makan dari bagi diorang makan sendiri. Kalau makan sendiri, dah la bersepah, makan pun tak banyak mana. Kalau suap boleh paksa makan banyak sikit. Hehehe.... Siap ugut lagi tu. Sape tak makan nasi sampai habis tak boleh makan muffin. So semua pakat dok pulun makan. Memang banyak ok I suap tu. Puas hati kasi makan kenyang-kenyang. Yang kelakarnya, Nabila makan slow sangat. Bila I tanya kenapa lambat sangat kunyah, she said, "Cik Ngah suap banyak sangat". Hahaha.... Pandai menjawab ye. Tapi memang pun. Mulut member dah la kecik. Hehehe.....  

Ingatkan dah kenyang tak de la diorang terus nak makan muffin. Tak de maknanya ok. Perut apa la diorang ni. Then petang sikit kena paksa tidur. Budak-budak ni memang liat kalau nak suruh tidur siang tapi dah I baring sekali and siap tengok diorang to make sure semua tidur. "Cik Ngah kira sampai 5 semua mesti dah tidur". Hah masing-masing apa lagi, pejam mata terus. Hahaha..... 

I'm not sure whether lauk for lunch tu sedap sangat atau I masak sikit tapi tak sempat petang dah habis. Nasi pun sama. So petang tu before Mak balik kena la masak lauk lain. Sampai 2 kali masak semalam ok. Memang gigih. For lunch I masak lauk taucu and for dinner masak sambal tumis. Mak kata sedap. Hehehe.... Kembang hati kena puji masak sedap. Well see the hand la kan. Hahaha.... Statement riak tu. Eeeepppp....

Tak puas pulak balik sekejap sangat. Adah pun asyik bertanya je. Kenapa nak balik cepat sangat. "Cik Ngah, kenapa balik sehari je? Amik la cuti 9 hari". Amboi sampai 9 hari. Pandai pulak demand-demand. Tapi kalau I balik lama pun sama jugak. By the time nak balik mesti dia sibuk suruh mintak cuti lagi. Semua pun ingat kitorang balik sampai Ahad. Nak buat camne. Tak pe, hujung bulan ni balik lagi. Nak buat birthday bash 7 orang sekaligus. 5 April babies and 2 May babies. Adoi hadiah pun tak sempat cari lagi ni. Bulan May birthday Epoi and Eman. Apa la nak kasi diorang ni.   

So hari ni balik sambung buat keje. Thanks to kawan-kawan yang concern and thanks for the prayer too. Mudah-mudahan Abah cepat sembuh. Amin.   

Wednesday, April 13, 2011

Craziest birthday ever

I was born 33 years ago on todays date at 7.45am. No wonder I'm a morning person kan. 33 sounded like pretty old age but how come I didn't feel like I am that old huh? I know...I know... age is just a number but biologically, the clock is tickling kan. Although I look way too young for my real age (ehem....) but I know in reality, my body is aging. Hence all the sakit sini sakit sana. Hahaha......

Today supposed to be a special day for me so I dressed up nicely to work. Even put some light make up. Received numerous compliment over my look today. Hehehe..... Actually nothing much different pun just that I wore kurung moden. Something I never did before. Well except that one time during one of the official dinner event. Kepada yang memuji tu, mucho gusto gracias. Thanks so much. You all really bright up my day. Ceria dan berbunga-bunga je hati bila kena puji. Biasalah pompuan kan. Hehehe.....

Then came that call from Mak at 8.55am. I thought it would be just like the normal birthday call from her wishing me with all her doa. It did but with something afterward; she told me that she's at the hospital waiting for Abah. Abah met with an accident while on the way sending Akak to school. Masya Allah. Abah suffered some luka-luka kat tangan dan kaki and he's been complaining that his rib is in pain too. Now that is something to really be worried about.

I am at my busiest time ever writing up the 5 compulsory reports and still halfway to be done. I feel so bad because even at this critical time, I still think about my work. Such a bad daughter huh. I only told Cik Yanti about it. Then I kept myself busy trying to finish the write up. In between the writing, I guess I had hundreds call in and out today.

Outgoing call : Hello En W. Nak tanya pasal....... Oh ok nanti call saya balik ye.
Outgoing call : Hello R. Eh jadual yang you submit tu kan.....bla....bla....
Outgoing call : Mak. Abah macam mana? Bla....bla....
Incoming call : Bahagian P...... Ye saya. Oh ye pasal......... Ok nanti saya canfirmkan balik.
Incoming call : Entah la. Abah belum jumpa doktor lagi. Bla.....bla.....
Outgoing call : Hello tadi saya ada call.......
Incoming call : Bahagian P....bla...bla.....

Banyak gila call ok sampai dah tersasul-sasul sebut nama agensi semua. Sambil jawab call sambil menaip. Sambil jawab telefon, sambil menaip sambil tekan-tekan calculator. Telefon office, handphone, orang masuk bilik, eh memang busy la sangat hari ni. And in between sempat la thanking all for the well wishes that keep pouring in. I ni can very superb in multitasking. Hahaha.......

But seriously, I feel so bad for putting my work first. I'm not a good worker. In fact far from it tapi I memang agak berat hati kalau nak suruh orang buat kerja I especially something like doing papers semua ni. So I try jugak lah pulun siapkan all the papers. After lunch, 2 papers are done. 2 needed 1% more info and 1 is 0% in progress. But that last one is the least important one and memang selalu the last one yang I akan buat. So after discussing with my immediate boss yang superb itu, he said he'll do it. Alhamdulillah. Rasa bersalah sangat tapi I have no choice.

Bila tengok all the papers almost done barulah I call Bang Long and said ok to go back to Kuantan. Terasa diri ini sangat keji. Mudah-mudahan diampunkan lah dosa I kerana berbelah-bagi in between going back to see my dad and finishing my work. How to say eh. Kalau kerja tak urgent I tak kisah sangat. In fact pagi lagi I dah cabut. Tapi bila benda-benda penting as in writing papers memang agak berat hati nak serah kat orang. So telan je lah rasa berdosa tu. And Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Papers hampir siap, boss tolong siapkan mana yang patut and boleh balik tengok Abah.

All the birthday treat whatsoever adalah tidak terlintas langsung dah dalam kepala ni. Memang focus gila on kerja and calling Mak for updates. Phewww.... Seriously this is the craziest birthday ever. After years og being away on my birthday, tonight I'm home. Walaupun the focus is on Abah health tapi entah la. Best je rasa birthday kat rumah walaupun tak de buat apa pun. Hehehe....

Anyway, I'm taking this opportunity to thank everyone for the well wishes and thoughtful prayer. Alhamdulillah. I feel blessed and loved by many. You all really bright up my day despite all what happen. Mudah-mudahan dimakbulkan lah segala doa kalian. Thanks again from the bottom of my heart.