Friday, June 27, 2008

Pening

I got this headache for the past few days and I don't know why. Due to thinking too much kot. Too many things going on at the moment. Agak tertekan preparing the paper la. Susah sangat nak dapatkan co-operation from other agencies. Macam geram aje. Besides that I fikir pasal kereta and rumah jugak. Banyak nak pakai duit la bulan ni. Duit, duit, di mana kau duit? Hehehe...

Am going out on the dot today. Nak balik packing barang. Abah will pick me up and then terus gerak ke Kedah. Di sebalik kesibukan, kepeningan dan tekanan yang melanda, sempat lagi tu nak ikut pi jalan-jalan. Hehehe.... release tension ok. Jalan-jalan pun still bawak keje ikut sama tau. Pekerja berdedikasilah katakan.

Tak sempat nak buat entry untuk trip ke Terengganu hari tu but then sempat lah upload some photos so tengok yang itu aje lah dulu ek.

Lunch tadi sempat la beli kain sepasang. Tak tau la sama ada nak buat baju raya or not. Tapi rasanya baju raya dah tak penting coz boleh kata tiap-tiap bulan buat baju baru. So sume baju tu boleh jadi baju raya. I tak kisah. Bukannya budak kecik nak baju raya kan. Baru kata nak berjimat tapi biasalah kan... susah nak mengawal nafsu ni.

Jumpa Didi and Min masa kat Besta. Kelakar btoi. Min kata I dah makin ayu, especially tang kasut. (wearing my peep-toes today) Tergelak besar kitorang. Tapi Didi kata wallet I tu kena tukar la. Nak ayu-ayu tak leh pakai wallet la, kena pakai purse. Hehehe... ada la actually tapi besar gedabak. So guna my wallet balik. Semalam macam ada berkenan kat satu purse ni tapi macam malas nak beli. Kata nak berjimat kan. So, nanti-nantilah. Bila dah settle sume commitment kewangan tu, barulah boleh bli apa-apa yang berkenan tu.

Next Wednesday baru I masuk office balik. Wah by that time sure banyak cerita nak update kan. Hopefully I'll manage to settle my paperwork la kan. Mind you, I got 6 paper to do ok and masih ada agency yang haven't submit theirs for compilation yet so kena tunggu next week baru dapat finalise everything.

Btw, I rinduuuuuu sangat dengan anak-anak sedara I. Semalam called Meera tapi she's not in talking mood so cakap sikit-sikit aje lah. Sian dia, sure rindu kat Uda dia lepas ni. Yelah Taha kan rajin layan dia. Dah dok jauh ni payah sket la. Kene tunggu cuti panjang la baru dapat jumpa. Teringat pulak zaman I mula-mula masuk U dulu. Sedih sangat nak berpisah dengan Dik Man sebab I yang jaga dia dari kecik and tak pernah berpisah. Kitorang sangat close ok even sampai sekarang pon. Kelakar btoi masa tu. Dia menangis, I pon apatah lagi kan. Rindu Dik Man jugak lah. Sure dia tak ikut coz dia kan nak amik PMR tahun ni so tak leh la ponteng sekolah. Sigh....


Later k.

Thursday, June 26, 2008

Aries love profile

Your positive traits:

You're quite the charmer. You've got the wit and attitude to attract almost anyone you meet.
Out spoken and honest, any date knows how they stand with you.
Fearless, independent, and willing to try anything twice - your dates should expect the unexpected.

Your negative traits:

You tend to be vain, and you expect your partner to feed that vanity often with complements.
Hot tempered and impulsive, you've occasionally ended things ... only to regret it later.
You're obsessed with being the best, most loved girlfriend or boyfriend your sweetie's ever had.

Your ideal partner:

A risk taking, free spirit like yourself - who can keep up with your latest wild child antics.
Someone stylish, attractive, and fit... who can keep you attracted for months.
Is hard to get - and lets you pursue things. You prefer to be the chaser, not the one being chased.

Your dating style:

Wild, unpredictable, fun, and daring. Your ideal date may involve a couple motorcycles or naked skydiving. (errr... rasanya tang naked tu tak btoi la....)

Your seduction style:

Honest and direct - you have no need for romance or much foreplay.
Show off. You like to show your lover how you're the best ever.
Ambitious. You often like to go all night - or aim for multiple orgasms. (errr.... macam dasyat je bunyinye.... hehehe....)

Tips for the future:

Start to believe in second and third chances. You don't have to dump them so fast.
Savor the process. Sometimes the best part of falling in love is taking things in slow motion.
Let go of comparisons. If someone's with you, then you've already one. Stop worrying about exes. (never had any exes pon laaa.... so what to worry kan)

Best color to attract mate: Red

Best day for a date: Tuesday

Kenapa ye

Just can't describe my feelings now. Bored? Blurred? Numb? Worried? Macam-macam lah.
Kenapa?
Sebab baaaanyaaak keje tapi macam tak de mood nak buat.
Bila dah terlalu benyak benda berserabut dalam kepala, ni lah jadinya. Tak tau nak fikir yang mana satu. Giloss.
Tak leh jadi ni. Meeting dah tak lama mana. Paper kene siapkan. Aaaarghhh

Wednesday, June 25, 2008

Kurang ajar

Ada sesuatu yang bermain-main di fikiran sejak akhir-akhir ini. Berakhirnya sebuah kisah yang bermula dengan baik. Di mana silapnya? Ntah I masih tidak mendapat jawapannya.
Perasaaan I?
Marah yang teramat sangat di atas sikap seseorang yang sangat KURANG AJAR. Dan sangat berkecil hati. Sedih? Mungkin tapi apalah gunanya.
Tindakan I?
Nothing besides keeping quiet and sedang berusaha untuk menjauhkan diri.
I admit my weaknesses. I just can't handle all this emotions. I tak pandai untuk meluahkan rasa tidak puas hati I. I just can't. I will either cries a bucket or meletup macam gunung berapi; which I doubt will happen la but still my intonation will change and I don't like it ok. Kalau ngan family lain la, memang meletup-letup la I mengamuk but with outsiders.... I memang tak pandai nak mengamuk tak tentu hala.
Niat I baik untuk membantu tapi kesudahannya, I yang merana makan hati.
Hehehe mesti korang tertanya-tanya apa yang I mengarut petang-petang ni kan.
Alkisahnya....
I helped someone to get a job. Err... begged actually. Can you believe that? I begged my boss to take someone to fill up the PKS post at my dept.
I even took her to stay at my house, my room to be more specific.
I squeezed myself so that she have a place to sleep too. Sangat tidak selesa ok tetapi I don't mind as long as she got a job and ada duit. Am glad knowing that I've done my part to help people.
Am I stupid? Maybe but I just want to help. Nothing more, nothing less.
What I got then?
Nothing beside being treated rudely. Adilkah itu?
She did not talk to me, went out and coming home late at night without informing me thus keeping me tertunggu-tunggu and risau tak tentu pasal. Yelah I promised her mother to take care her daughter. I adalah orang yang memegang pada janji ok. If anything happen to her, ape I nak bagitau mak dia kan.
At work, she did not do her work accordingly, and bila I bertanya or anything, she will jawab balik dengan kasar and sangat KURANG AJAR ok. Dengan bos pon dia tak hormat.
Dah berapa bulan she stayed at my house, never did she clean the house or at least sweep the floor or even kemas bilik ke. Dapur kotor, rumah bersepah, bilik tidur pon tak terjaga.
In fact I plak nak kene bersihkan kekotoran yang dia buat. Pakai kapas muka buang merata-rata sedangkan dustbin dekat aje. So I nilah yang tukang kutipnya. Sepah-sepah barang kat hall. Sape yang tukang kemasnya? I jugak. Dapur kotor, masak tak kemas balik, lantai berminyak-minyak. I jugak yang mengemop lantai tu. Am not saying that I ni baik, rajin or anything. I just play my part; as one of the penghuni rumah.
So sebenarnya I ni sangat penyabar orangnya cuma bila tahap itu sudah terlalu tepu, my reaction are unpredictable.
I dah tak tahan sangat so I apply for quarters. Sebenarnya boleh je suruh dia keluar dari rumah tapi I tak sampai hati.
Pertama sebab I yang ajak dia datang sini and tinggal ngan I.
Kedua sebab I fikir kalau dia tak tinggal ngan I, dia nak tinggal kat mana. Sewa kat Putrajaya ni mahal so biarlah I beralah. Biarlah I keluar and just let her stay at that house.
Arrghhh kenapa la I masih nak jaga hati orang sedangkan dia tak heran pon dengan perasaaan I ni.
Kalau ikutkan hati yang marah ni, rasa macam nak tampar je bertubi-tubi tapi keji sangat la pulak kan.
Tak pelah, kali ni dia buat kat I. Allah maha adil. Setiap perbuatan baik atau buruk, akan ada balasannya. Sooner or later akan ada balasan terhadap ape yang dia buat kat I.
Jauh di sudut hati, I sedih dan sangat berkecil hati. Tergamak she did that to me.
Kadang-kadang ada jugak terlintas di hati ni nak telefon je mak dia kat kampung. Tapi nak buat ape. Buruk-buruk pun tu anak dia. I ni cuma anak angkat untuk 2 minggu je. So sape sangat la I ni kan.
Masa I meninggalkan family tu, I menangis sepenuh hati. Well, I ni memang emo sket. Cepat tersentuh. I memang ikhlas nak membantu dan I amat berharapkan agar hubungan yang terjalin akan berkekalan tetapi I rasa enough is enough.
Yang terputus tidak mungkin bersambung kembali. Ok I mengaku I ni agak sukar nak melupakan apa yang orang dah buat kat I. I won't say anything, I'll just kept quiet but then I'll never forgave nor forget too.
Bila difikir-fikir balik, I admit, I yang bodoh. Mudah sangat kesian kat orang, suka sangat tolong orang dan terlalu menjaga hati orang. Padahal diri sendiri merana.
Patutkah I berubah? Sepatutnya memang patut tetapi that's me. Naluri I memang dah macam tu. Bila terkena, I memang akan rasa serik dah tapi tak lama. I memang cepat kesian kat orang. Kadang-kadang sampai ke tahap tak logik pun ade. Aaarghhh susahnya melayan karenah manusia ni.
Kadang-kadang I envy orang boleh meluahkan perasaan marah or tidak puas hati mereka dengan begitu mudah dan tidak merasa apa-apa lepas tu. I tak boleh. Nak luahkan bukan senang, kalau dah luah pulak, I yang akan ade feeling yang lain. Perasaan tak suka, menyampah, meluat dan macam-macam yang buruk akan mula timbul and itu yang tak best tu.
So bersabar ajelah kan. Anggaplah apa yang berlaku sebagai satu lagi pengalaman hidup dalam membentuk karakter I untuk menjadi manusia yang lebih baik di masa akan datang. Insya Allah.

Money matters

Been so busy preparing papers for the big meeting so haven;t got time to update about the Terengganu trip yet. Be patient ek. I pon dah tak sabar nak update tapi being such a long winded person (sume nak citer, tak reti nak cut short) so it'll be quite a long entry so kena buat waktu tak busy la.

July ni I'll be soo busy. My schedule dah penuh. Macam-macam benda nak buat.

30th Jun and 1st July cuti. Nak ikut my parents hantar Taha lapor diri kat UUM. So now dah ada 2 siblings I kat UUM la. Terlanjur tu nak balik kampung sekali. Tapi sure tak best sangat coz the other siblings tak dapat ikut. Takde la penghibur and teman nak bergaduh. I bet the journey this time would be a dull ones. Tapi yang pasti, I'll take my works together balik kampung. Giloss kan tapi meeting kan dah dekat so have to la kan. Kang paper tak siap sape yang naya? I jugak kan.

Road tax I expired on 8th so kena renew road tax, insurance, claim rebates and ntah ape-ape lagi. Tak penah buat semua ni and Eman will not be there to help me so kena la belajar buat sendiri. Risau ni.

Then the big meeting on 8th & 15th July. Meeting maknanya kena prepare paper, minutes, call sana sini untuk dapatkan clarification and macam-macam lah. Lagi-lagi bila tak dapat maklumat seperti yang dimintak. Ish geram tau.

11th got something on kecergasan thing. Sempat lagi tu. Dalam kita sibuk bekerja, kesihatan mau dijaga ok.

16th & 17th ada session with JKR on e-Senggara thingy. Begitu banyak data nak collect and key-in into system. Dealing with other Dept and Jabatan ni memang agak menekan ok. Ada-ada je excuse whatsoever ngan diorang ni. So kena baaanyaaak bersabar.

22nd kene bertugas kat Parlimen. So the whole day stay kat sana la.

Tu sume yang dah letak kat calender. Yang ad hoc tu tok sah cakap la. Semalam I just got the good news. My application untuk mintak quarters tu dah lulus. Siap dah dapat address lagi. Maybe on 5th ada majlis serah kunci. So in between all the thing above, kena pegi settle rumah baru plak. Eii macam-macam kena buat tau. Deposit rumah, sign agreement , duty setem, utilities for water and electricity and sudah tentu kena cuci rumah and pindah.

So besides kesibukan I dengan sume benda tu, I ada masalah yang sangat BESAR ni. I'm officially BROKE this time. Basically because of the insurance+road tax and the new house thingy. Waaaaaa sangat menyesal kerana tidak pernah menyimpan duit selama ini. I've learned my lesson. I akan men'diet'kan perbelanjaan on stuff that I don't really need. Nampaknya ASB yang tak seberapa itu akan menjadi korban. Pening kepala I memikirkan all this. I've asked for this so kena la think on a plan on how to execute all that stuff with the little amount of money on hand.

Thursday, June 19, 2008

Can't hardly wait

Busy bee. Morning till now asyik buat surat and memo je. Maklum le sok nak coti, nak pegi Terengganu. So kene la settekan keje kan. Kira macam seminggu la tak masuk ofis ni. Next week musti baaanyak keje ni.

Malam ni gerak naik bas dalam kul 10pm. Yeay syoknya. Tapi ‘lady’s best friend’ datang visit la pulak so risau gak nanti kurang selesa and for sure tak dapat nak terjun tiruk kat Pulau Kapas nanti. Time ni lah dia nak datang melawat pon. Nasib la kan.

Mesti you guys tertanya-tanya kenapa emo tadi ek. Geram tau. There’s this guy from one of the agency, keep calling nak tanya hal yang remeh-remeh ni and it’s not the 1st time ok. Tak reti nak baca Pekeliling ke. Asyik nak amik mudah je. I ni bukan ape, kalau tak tau I boleh tolong ajar and terangkan bagi paham tapi kalau dah every time nak ajar and terangkan baik tak yah kan. Tuhan dah bagi akal fikiran tu gunalah dengan betul. Angin je I tadi masa jawab call dia. Tapi masa tu sabar je lah kan nanti kata I emo plak. Ikut hati nak je laser sket. Menyampah btoi. Oh in case you guys ingat dia ni ade ape-ape intention ke; tak de ok, in fact dia baru je kawin pon. It’s purely pasal pemalas ni malas nak wat keje. Sume nak orang bagitau, ajar and whatnot. Tak de inisiatif langsung. Tapi kalau pemalas, tak de la dia asyik call mintak pendapat kan. Ahh tak kiralah yang penting I menyampah and when I said menyampah, that spell trouble. Sure my tone after this will not be so nice la kan; which I myself pon tak berapa suka. What ever lah. Malas nak layan, wat spoil my mood aje.

Wah tak sabar nak pegi Terengganu ni. Tapi macam risau la plak sebab kene tido rumah orang kampung satu malam. Bukan tak suka tapi malu la beb. Tak kenal tiba-tiba main tido aje. Rela tido dalam khemah lagi. Ops ada sukan rakyat lagi. Camne nak lari-lari ni. Alahai ni yang tak syok ni. Oh kawanku kenapa la sekarang nak datang melawat pon. At least postpone la next week ke. Potong stim btoi. What ever pon, I tak sabar nak mencandat sotong ni. My 1st time ok. I hope everything will be just fine (despite ada ‘kawan baik’ ni bersama). Hehehe….

Tapi ada kos lepas untuk pegi trip ni. I tak dapat pegi wedding Falah, my sidangmate during DPA. Dia ni kawan minum petang I; best friend Fadlhey. So Fadhley akan jadi best man dia. Melepas nak tengok sume tu and reunion with sidangmates yang lain. Nak wat camne, kene choose either or and I choose trip to Terengganu. Sori Falah ek. Anyway congrats and semoga bahagia ke hari kiamat. Yelah kalo kata bahagia ke anak cucu nanti bila dapat cucu terus tak bahagia plak kan. Hehehe...

Grrrr

Menyampah! Full stop.

Wednesday, June 18, 2008

Sekadar renungan....

Just finish doing my laundry. Sebaldi besar ok. Penat tapi lega dah settle. I ni rajin orangnya… hihihi bakul bocor (masuk bakul angkat sendiri la tu)

Bertolak dari PD kul 2pm plus and reach Putrajaya around 3.15pm. Malas nak masuk ofis so terus balik rumah. Macam ngantuk so nak balik tido. Padahal keje berlambak kat ofis. Hehehe keji tak? Ala bagi la can, dah 2 malam I keje sampai lewat malam tau so tak pe la kan… hehehe alasan la tu. Tapi last-last tak dapat tido pon. Asyik receive call dari ofis je. Fadhley call nak tanya pasal lantikan la apa la. Nasib la dapat kawan yang dapat ingat tarikh dengan tepat macam I ni. Senang nak jadi sumber rujukan. Hehehe bakul bocor lagi. Oh he reminded me to collect my souvenir dari German tu. Tak sabar la nak tengok apa la dia beli kat I.

Lupa nak cerita, kat Bengkel TPS (Tatacara Pengurusan Stor in case ada sape-sape nak tau)tu, ada sorang participant from JKR Kelantan ni; sebijik macam Abah. Ish asyik tengok pak cik tu rasa rindu plak kat Abah. Rasa macam nak balik Kuantan sekarang jugak. Lembut je orangnya. Siap pakai kopiah lagi. Orang JKR ni warak-warak la agaknya. Beside this uncle ada 2 lagi wakil JKR yang pakai kopiah. In fact masa pegi JKR KL, ada sorang big boss ni, IR lagi, pon pakai kopiah. I memang suka tengok orang pakai kopiah ni. Don’t ask why ok.

Btw, once during discussion, this uncle bagitau la masalah yang dihadapi oleh penyandang jawatan stor keeper like him. Since jawatan itu telah dijumudkan, they were denied from being promoted to higher gred. Keje berpuluh-puluh tahun tapi masih ditakuk lama. Not only him, ada sorang lagi dari JKR Kedah, also faced the same problem. Dah lulus exam naik pangkat jadi EO tapi JPA tak bagi naik pangkat sebab jawatan yang disandang sekarang dah jumud. Sungguh tidak adil. Sebak I bila dengar rintihan diorang ni. Nasib tak ngalir airmata kalo tak sure kecoh. Giloss emo freak ni.

Ok back to that issue. Kenapa mereka dinafikan hak untuk naik pangkat sedangkan dah berkhidmat berpuluh-puluh tahun? Just because post dah jumud? Hey come on la, itu reason yang sangat ‘bodoh’ ok. As the organization yang menjaga hal ehwal perkhidmatan kakitangan Kerajaan, JPA should do some research before menjumudkan that post. Normally diorang akan dibagi option untuk tukar service which is ok la kan sebab senang naik pangkat lepas tu. But for those yang tak opted untuk tukar service for whatever reason should also be given the same opportunity untuk naik pangkat as those yang opted untuk tukar service. PTD baru 5 tahun service dah naik gred 48 tapi kenapa kakitangan bawahan macam ni dibiarkan. Adakah sumbangan khidmat bakti mereka tak sama dengan sumbangan PTD? Kalo tak diorang ni yang buat keje, jangan harap la pegawai boleh senang-lenang tau tak. Dah macam-macam cara diorang ikhtiarkan tapi semua rejected by JPA. Sian…

Agaknya betul bagai apa dikata oleh ramai orang di luar sana; JPA cuma jaga PTD. Sebagai seorang PTD, I tak nafikan memang lah best kalo cepat naik pangkat sebab naik pangkat maknanya naik gaji. (tapi responsibility pon naik gakkan) Cuma bila baca banyak sangat komen dalam paper and dengar rintihan kakitangan lain ni I rasa macam tak adil plak. Semua sama-sama kerja untuk negara, bukan PTD je yang buat keje sorang-sorang. Kesian diorang yang mencari rezeki yang halal untuk sara keluarga. Padahal ramai PTD yang tak kompeten tapi naik pangkat semacam je. Ramai yang I dah jumpa ok. Don’t get me wrong ok, I have nothing against PTD in fact I’m grateful sebab berjaya menjadi PTD and I love this service and everything that comes with it tapi I pon kesian dengan mereka-mereka yang menghadapi nasib macam uncles from JKR. No wonder ramai yang anti-PTD.

Anyone nak lantik I bertanding post Presiden CUEPECS? Hehehe….

It’s a good issue sebagai renungan untuk semua. Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada sebab masih ramai lagi orang lain yang menghadapi nasib yang lebih teruk. Don’t take things for granted coz we might just loose it one day and it will never come back. So bersyukurlah Eny… don’t grumble too much.

Tuesday, June 17, 2008

Penat & bosan @PD

Aduh penatnya. The discussion has been going on and on and on. Bored and sleepy laaa...

Btw, I didn’t know that you can’t wear pants to office if you’re going for outstation after lunch hour. So imagine me turning up for work wearing pants yesterday and kena sound dengan my boss. Bengang ok. No one ever told me about this so how should I know kan. Furthermore I thought we’re going to PD in the morning. Then CC plak tegur but she said sorry coz she didn’t reminded me earlier. So I didn’t leave my cubicle sebab dah tersalah dress code. Hampess.

Wah yesterday naik Perdana Executive pegi PD. Macam big boss plak. But I nearly died due to kesejukan tahap maksima ok. My nails turn blue and numb. Nyesal tak bawak blazer. Giloss punya sejuk padahal aircond paling min. We stay at Selesa Beach Resort. Tak best sangat tempat ni. Dah la I dapat bilik jauh terpencil from participants yang lain. Siap different wings lagi and I’m alone ok. Petang tu kind of sleepy so was trying to get some sleep tapi asyik terbangun sebab macam ada orang nak buka pintu. (or was it just my wild imagination?).

Mula-mula I dapat bilik ni

The discussions start from 8.30pm till 12am. Memang ngantuk beb. Then balik bilik and I just realize that I’m the only one staying at that wing. Apa lagi, straight away I went to change my room. Nasib baik dapat. But still tak dapat tido lena coz berubah tempat. Macam budak-budak. So sangat mengantuk pagi tadi tapi kena bangun jugak sebab nak pegi bilik iron. Dah la this time I malas nak bawak iron, tengok-tengok hotel ni tak sediakan iron dalam bilik. Ish nasib baik dah iron baju siap-siap cuma tudung je tak iron. Sabar ajelah….

Then tukar and dapat la bilik ni

Pool side menuju ke cafe

Ape ntah nama group ni, tapi bleh tahan la diorang nyanyi. Terhibur gak la kitorang yang tengah makan tu

Hari ni continue lagi with the discussion sessions. From 8.30am till 1pm. Break for lunch then continue back from 2pm till 6pm. Sangat penat dan mengantuk ok. Malam ni sambung lagi. Harap-harap janganlah sampai midnight lagi. Penaaat….

Ok nak mandi. Daaa

Sunday, June 15, 2008

Morning at noon?

Can you believe that many girls today wake up at noon? At least that’s what I find out today when I asked a few girlfriends out. They only reply my sms at 12 noon saying that they just woke up. Well same goes with my housemates too. Oh my… what’s happening to the modern girls? I thought only guys have difficulty to wake up early. Sometimes I do wake up late also but the latest would be at 8 plus. I have to at least wake up and do some work first before I can go back to sleep which normally happen in the evening; when there’s nothing more I can do and I’m bored to the max. My parents start off their day very early in the morning and they would nag non-stop if we wake up late. Sometimes it’s only 7 in the morning but the way Mak and Abah nag as if it’s already noon. One of their favorite that I can still remember was “orang lain dah naik ke bulan or dah sampai ke langit ketujuh, korang masih membuta”. Hehehe… I should be thankful to them coz that’s what make me a morning person too; which also contribute to my awet muda look. Hehehe…. (perasannya…)

Since no one available in the morning, I watch tv to kill time. Managed to watch the making of Incredible Hulk. Definitely gonna watch this and Made of Honor too. When will that be huh? An invited me to join her and Wan. At first I kind of hesitate coz tak nak la kacau daun orang nak dating kan. But then it’s been a while since the last time I went out with them so why not kan. We went to Puchong first coz I wanted to settle my credit card debt. Then to Kajang coz An nak amik her new baju kurung. Lama gila tunggu ok sampai I rasa nak tertido-tido. Finally we went to Bangi Kopitiam. I ate Mee Kari and Ice Blended Mocha (2nd one for this week hehehe...). Pergh makan kari sambil minum susu memang kenyang gila. Sakit perut I. After Asar prayer, Wan sent me home.

Nora came today. She’s on her semester break so she'll stay for a few days before going home. I miss her so much tapi esok dah nak pegi PD so tak dapat nak borak-borak macam dulu. She’s getting tanned coz the weather kat Penang quite hot katanya. Syoknya jadi student. I miss that good old times.

Ok nak continue packing my stuff for tomorrow.

Saturday, June 14, 2008

Cleaning day

Yeay the house is shining again. Today I’m in such a good mood. Had a heart to heart conversation with Rini this morning. Rini broke the good news; she who doesn’t know how to live in a clean environment will move out from the house this month. What a relief. And you know what; I’m not the only one who suffers in silent. As a roommate, Rini said she clean the room everyday only to be messed up again and again by that lady. Pity her. So we plan to clean the house next week together coz she had some work to do today at office. Since I have no plan today so why should I wait. So I started with the kitchen first. To my delight, Yana, (one of the new bride) wake up and help me to clean the living area. So even though I end up having coarser palm and itchy nose (due to the detergents, water and huge amount of dust), I’m still happy. You guys just can’t imagine how happy I am today.

Besides the cleaning works, I packed my stuff for PD and Pulau Kapas thingy. Got to finalize all things by tomorrow. A bit tired so after some light lunch (yup I ate a very small portion of rice ok), I took a nap.

Called Su, one of my ex-Guardian friends. She’s so happy to hear from me after so long. You know what; she’s at her hometown, having her “pantang” for her 3rd son. She really doesn’t have other job besides giving birth and raising up kids huh. She’s been trying hard to get a job but I guess it’s not her rezeki yet. But having children are. Hehehe….

I’m bored. Maybe I should join them watching cerekarama. Daaa….

Friday, June 13, 2008

A whole new team of PIE

I’ve had one of the most unproductive times at work today. Can you believe that I did nothing else besides reading blog since this morning? Giloss… Ada la sign satu surat, sign aje… bukan susahkan. Petang ni baru la ada keje sket. Makan gaji buta aje hari ni. Ish hampeh punya pekerja…

Btw, my eyes are soooo itchy. It’s been weeks ok. No amounts of rubbing can relief the itchiness. I’m worried that rubbing too hard might tears the selaput or anything inside. Bahaya la plak kan. Should have bought Eye-Mo yesterday. It might not cured it (coz this itchiness is an on and off things for years) but I hope it might do wonders. Arrghhh geramnya dengan kegatalan ini!

Wah hari ni ramai orang will join me for the workout session at KBS gym. Besides the regular member (En. Afnan and me la of course), Kak Jas, Edwin and surprisingly Amirul too will join us. The more the merrier la kan. Seems that my worries that no one will go with me to gym after En. Afnan tak de is baseless ok. Yeay I like!

I'm sorry

Waaarghhh ngantuknya… Last night got this pillow talk session for hours with Kak Mas. No we’re not talking about ‘that’ thing; in case you guys wondering la kan (newly wed kan selalu kena teased about ‘that’ thing), we talked about so many other topics. The life as a married lady, her wedding day and macam-macam la. I asyik gelak aje. Gelak besar plak tu, sure my other housemates thought that we’re discussing about ‘that’ thing. Yelah, dok dalam gelap, borak sambil baring-baring and then laughing like nobody business. Hehehe… Kesudahannya sangat mengantuk pagi tadi tapi kugagahkan juga untuk bangun. While taking my bath, suddenly it struck my mind that when I move out and live on my own; I’ll miss all this stuff. But then I kind of agree with what Kak Mas said last night, that when we live on our own, everything depends on ourselves. If you want the house to be clean ke or nak biar messed up ke, semuanya adalah atas diri kita sendiri. So kita akan lebih puas hati. But still I ni kan suka borak-borak (which have changed quite drastically lately due to you know why la kan) so bila dok sorang-sorang, sape nak teman I borak? Hmmm…. Actually I hate living alone; coming from such a big family, there was never “I need my own space, leave me alone” thing. All of us kind of penyibuk and suka mengacau. Tak boleh tengok orang senang (dok diam-diam sorang-sorang la tu). Mesti ada benda nak diusik dan ada je benda nak diborakkan. Dari sekecil-kecil dan seremeh-remeh benda hinggalah ke hal-hal dunia, politik, ekonomi dan macam-macam lah. And I loooove that so much. Kind of miss them bila dok jauh-jauh ni. Eh emo lak pagi-pagi ni.

Btw, this entry is actually an apology notes to En. Nasrol.

Yesterday we planned to go to Alamanda. He said that he’ll confirm about it by 5.00pm. But he did not call me to say yes or no. So I called him 15 minutes later. I ni kan pantang kalau orang tak menepati masa ni so macam angin sket la kan. (it’s not the first time ok!). Since the plan jadi, so terkocoh-kocoh la I pegi solat Asar sebab I ingat nak keluar 5.30pm on the dot. Reason being; tak nak keluar lama-lama coz I nak perform my Maghrib prayer at home. Then I berlari-lari ke parking sebab takut I dah terlewat ke ape ke. Rupa-rupanya dia tak turun lagi. Call him tapi tak dapat. Ni lagi satu yang menaikkan kemarahan I. Telefon dia dah rosak, he knows about it but still refuse to do anything. I just don’t understand why he can’t buy a new one. Don’t tell me he got no money. He got plenty ok. And if sayang sangat nak parted with the money, beli la yang murah-murah je. When he finally came, muka I dah lain ok. Then without saying anything I terus gerak ke Alamanda. Sampai sana pun masih hot lagi ni. Amirul nak join sama. I’m fine with that coz the more the merrier kan. I did say something like ‘memalukan and all that’ about his phone which I think might hurt his sensitive heart. I tak sengaja ok. But still I gave him my phone to use. I ni kan kawan yang baik; cuma my angin ni je yang tak berapa baik.

The funny thing was; beside all the fuss I make, I pinjam duit dia semalam. Tak banyak, RM100 je. I only have RM20+ in my wallet and how am I going to shop with that amount of money, tak cukup. I malas nak withdaraw duit plak tu. Gile… Then we had dinner at McD with Amirul. Continue buying some stuff at Carrefour and trus balik. Since timing dah quite late for my Maghrib prayer, I kind of rushing masa nak balik; which again I think he might think (might la kan) that I’m being rude. I don’t know… maybe I je yang fikir macam tu kot. What ever la kan…

So, En. Nasrol, in case you read this, I’m sorry if I being rude yesterday. Maybe sebab lapar kot, that’s why macam cepat naik angin. I know that is such a lame excuse but hey sukahati I la kan. Sape suruh you lambat. What ever it was, I’m sorry ok.

Tu baru ngan kawan-kawan. Ish macam mana la kalau ade boyfriend ni. Kecik hal pun I dah nak marah. Hehehe… Punctuality is something that I can’t tolerate ok. I admit that I pon ade gak lewat kadang-kadang tu tapi sangat jarang ok and I will say sorry if I ever did. So I macam tak boleh terima kalau orang dah lewat and buat donno aje. Memang la angin satu badan.

p/s : I dah bayar duit En. Nasrol tu this morning. (in case you guys ever wonder la kan)

Thursday, June 12, 2008

All black

Nak tau tak… yesterday, again the 3 of us wore same colour shirt masa pegi jogging. Giloss… This time it’s all black. Edwin wearing navy blue actually tapi macam black la jugak tu kan. Tapi yesterday I memang macam hampeh ok. Tak larat sangat. Mula-mula my hamstring macam sakit, then ok. Pastu my tummy plak cramped. Sabar je lah. I salute En. Afnan coz despite he’s fasting (kan dia tengah puasa nazar) but still dia sangat berkemampuan untuk meneruskan lariannya. Ubat ape dia makan ni? Or is it because the wedding plans menyebabkan semangat kesukanannya membuak-buak? Kalo hari-hari jog with Edwin, I rasa cepat la I and En. Afnan kurus. Trek yang dia guna sangat mencabar and jauh ok. I rasa macam nak mempertimbangkan cadangan Edwin, jog on Monday and Wednesday and go to gym on Friday. But then I lebih suka pergi gym lagi coz tak letih sangat tapi kadar perpeluhan amat melampau. Gym 2, jog 1… tengoklah macam mana coz the whole next week, I’m not going to be around. Alamak macam mana ni… kadar pemakanan I sure akan meningkat next week (tau jelah kan kalo kursus ni makan 6 kali sehari) and tak de masa nak exercise… Tak pe makan lauk je, jangan makan nasi. Boleh gitu? Hehehe…

Alamak I just got the news; course kat Lumut tu kena postpone to an unknown date. Sabar jelah. Ni mesti sebab amalan berjimat-cermat ni. Maknanya I kena la pegi course kat PD plak. That’s mean my reunion with coach cancel la. But still next week I will only be in office on Thursday. Sebab I dah confirmkan my participation untuk ke Pulau Kapas. So balik dari PD, on Thursday masuk office then malam tu terus pegi Pulau Kapas. I’ll be going on my own. Eh bukan, dengan warga Kementerian tapi geng-geng rapat tak de. Time for me to berkenal-kenal dengan warga Kementerian yang lain. Ish malu la… I ni walaupun mulut kecoh, tapi cuma among those yang I kenal la. Kalo dalam larger group, I terus masuk dalam my shell. Terus jadi ala-ala pendiam; thus orang akan kata I sombong. I bukan sombong; pemalu sebenarnya. Hehehe… Wah banyak nak kena buat ni. Kemas 2 beg, 1 for PD, and 1 for Pulau Kapas, beli barang untuk camping (insect repellent, torchlight etc), took my sleeping bag from Fethia, settle my credit card payment yang dah hampir due tu dan macam-macam lagi. Kene list down ni, nanti lupa.

Hari ni I makan breakfast yang sangat baaanyak. Then skip lunch sebab malam ni nak makan best-best sket. Nak teman si Nasrol shopping kat Cold Storage yang baru buka kat Alamanda tu. Apelah dia ni… Cold Storage je pon bukannya Harrods ke, or even Isetan ke ape ke. Tapi tak pelah orang dah beria-ia suh teman, I temankan ajelah kan; nanti tak teman kang dia merajuk pastu cari batu belah batu bertangkup susah nanti. Jadi headline plak; “PTD ditelan batu belah batu bertangkup kerana kempunan nak shopping kat Cold Storage”. Kan memalukan servis tu. Hihihi… jangan marah En. Nasrol.

Starting from next month, all civil servant salaries will be paid in 2 instalments. Why must they do that? Doesn’t seem it’ll solve the problem. After this got to really control my spending. Tak boleh spend sesuka hati lagi. Kena buat amalan berjimat cermat. Ingat tu Eny, bukit pun kalu hari-hari tarah boleh rata inikan pulak duit. Menyimpannya tidak, belanja je lebih. Sebelum terlewat baik belajar untuk mengawal kadar penyimpanan wang pada retailers. Tak ade faedahnya ok. Yelah-yelah I’ll try la. In fact sekarang pon tengah belajar la ni. This week I try not to have too many cash in the wallet. Nampak macam berjaya tapi tengok la berapa lama leh tahan. Tapi petang ni nak kene spend sket la sebab nak gi camping and nak makan kat Alamanda. Hehehe… ok at least I will try not to buy things yang tak berapa penting ek. Insect repellent ngan torchlight penting tak? Hehehe….
Lapar la....

Wednesday, June 11, 2008

Chocolates collection day

Aerobic session for yesterday was cancelled due to the high level of busyness by En. Afnan and Kak Jas. As for today, nothing has been confirmed yet. I noticed that I’m hungrier without exercise, and not the other way around. I ate 3 pieces of bread for dinner and yet I’m still hungry. That’s weird. Does that mean I have to continue exercising to control my food intake? Yanti, one of my sidangmate during DPA said that I’m already slim, nothing to worry about. Thanks Yanti but there’s some part of my body that needs to be toned up. In fact Anis also said that my face is not so chubby like it used to be. Hehehe…. So happy that at least my hard works do pay out; when people noticed the difference.

I called my coach again last night; to inform him about my course at Marina Cove. Since Yus pon an ex-Sepatan (pronounced; SPARTAN), then might do some reunion. Anis frustrated coz she can’t join the course. She’s an ex-Sepatan too. Maybe next time Anis. So my rest day will only be on Saturday aje lah ek. Hmmm… so many things to do with so little time.

My sleep was disturbed by shouting from Euro fans last night. Bengang btoi. Nak jerit-jerit pegi la tengok kat stadium. Stakat tengok kat tv pastu terjerit-jerit bagai nak rak; tengah malam plak tu, memang tak sesuai ok. Once I terjaga, it’ll takes some time before I can dozed off back. Ish cepat la Euro ni habis. Nanti tak cukup tido, naik plak my blood pressure. Sape susah, I jugak, bukan diorang.

I went for retirement option briefing by PSM. So, at what age should I choose? 55, 56 or 58? I’m confused. I ask Abah and his advised; buat solat istikharah. Btoi gak tu. Stakat ikut logic or ikut kata hati, belum pasti ianya yang terbaik. I’ll start from tonight coz ada a few more days before the dateline. Insya Allah dapat la petunjuk yang terbaik for me and my future.

En. Afnan puasa lagi hari ni. Puasa nazar rasanya sebab dia kata nak puasa sampai Saturday. I usik-usik him; nazar nak kahwin ke. Dia macam malu-malu. Haaa ni mesti plan nak kawin dia telah mendapat green light. So just wait and see la kan. I’ll keep you guys updated about this ok. In fact I pon dah tak sabar-sabar nak tau. Hehehe….

Tadi I went down to PD, to see the new bride. Hehehe… terlepak lama la pulak. Mula-mula went to se Aisa; the new bride. Her wedding rings is soooo beautiful ok. Borak-borak then she gave me the souvenir from her kenduri. Cantik, a pouch bag from India. Siap ada print nama lagi ok. She plan to go to India for her honeymoon but then tak sure time lagi coz her sister in law nak kawin plak this October so nak kena plan cuti and of course the expenses. Then went to see Sal. Borak-borak and she gave me some cute chocolates. Then I went to see Redzuan and he gave me a box of Ferrero Rocher. And Hafizzudin gave me his weeding card; sangat cantik and wangi. Teringat masa kecik-kecik dulu; sangat suka kertas yang wangi-wangi ni. Murah rezeki I hari ni tapi semuanya chocolates. If I want to eat all that, kene lebih kuat bersenam la. Hehehe…. So these are the photos of what I got today.

Pouch bag from Aisa with 2 pieces of sweets inside. Special from India ok.

Cute chocolates from Sal. Sayang la nak makan....

So inilah hasil lawatan ke PD tadi...

Macam banyak nak citer tapi macam malas nak type. Kenapa ek.

Aries on 11th June 2008

I took this from one of the horoscope site; for Aries on 11th June 2008. A good point to ponder for me actually


Raise the benchmark in your love life and friendships during this cycle even if you feel as though you have fallen on desperate times. The secret of attracting a better quality of love is of course to lift your own self-esteem so that others can see you are worth it. Don't settle for second best as you know this will never give you long term happiness or personal fulfillment

Tuesday, June 10, 2008

Red alert

Yesterday my jogging session with En. Afnan and Edwin, macam kelakar ok. Dah la tiga-tiga pakai baju merah (macam berjanji plak), pastu start dari Kementerian sebab mengikut cabaran Edwin (normally me and En. Afnan will drive from office to Perdana Putra). Ish macam segan aje jalan kaki dari lobi sampai ke seberang jalan then berjogging naik ke atas bukit tu dengan berbaju merah sedondon. Pergh sakit gila lutut I ok. En. Afnan and Edwin relax aje berlari, siap laju lagi. Sabar aje lah. Then continue ikut the normal trek. Wah penat gile ok. Sampai kat tempat yang I and En. Afnan selalu stop tu, I dah tak larat. Perut I cramped. Tapi En. Afnan macam terlebih semangat kesukanan so dia macam nak jogging lagi so Edwin teman dia. Tapi later on ngadu pening la ape la. Yang best sekali, we all siap lepak kat taman tu; En. Afnan baring kat bench, I and Edwin duduk kat bawah and cerita pasal zaman sekolah dulu. Lawak gile coz I told them about guys at secondary school dulu yang teased me dengan nama kucing’ sampai I jadi anti-lelaki. Cewah! En. Afnan pulak orang ejek ‘susu F&N’ and Edwin, ‘itik’. Hahaha memang lawak gila petang semalam.

Balik umah tengok Kak Mas dah balik. Welcome home pengantin baru! Her hubby went for BTN courses so in the mean time she’ll stay with us. Letih sangat so I borak ala kadar aje. My diet plan hancus last night coz I terlalu lapar so I makan maggi. Dah makan nyesal plak. Hehehe… dah psiko ke I ni? What ever lah kan… Oh lupa nak citer, hari tu I ada kirim kat En. Afnan serunding from Kelantan. Ingatkan dia lupa rupa-rupanya tidak. Hehehe after this can eat bread with serunding la. Yummy…

Today, I ada terasa hati dengan seseorang. Maybe she’s only joking but the word she used, kind of harsh to me. I ni memang la nampak macam gila-gila but I have such a fragile heart ok. The words ‘pergi berambus’ is way too much to me. Actually I selalu gak terasa hati with her but I kind of malas nak layan sangat coz I know what ever pon, she’s the boss and I’m only her subordinate. But still saying ‘pergi berambus’ and in front of ramai orang some more is something that I can’t accept. Actually macam malas je nak join lunch after that incident but then kalau I merajuk nanti susah plak kan. So telan ajelah, dah nasib… Sedih actually, nasib tak termenitis air mata ni. Ish am I so emo? Maybe but still I don’t say that kind of words to others thus it is unfair for people to say it against me. I’m not trying to say that I ni baik what-so-ever just that I’m controlling myself from saying all that. When I’m really pissed off, I ada gak la terlepas some words like ‘bodoh’ or even sometimes ‘sial’ (which is sangat-sangat jarang and hanya terkeluar bila I sangat-sangat marah) but then I’ll regret what I said. Blamed it on my pure conscientious, hehehe…. Nevermindlah Eny, just let go. Hidup ini hanya sementara untuk kita terlalu kisah sangat tentang hal yang remeh-temeh ni. Cewah yelah tu… Nanti lenkali kena lagi, kecik hati jugakkan. Dah my nature, susah nak ubah. But still things are much better now, dulu lagi teruk tau. Sentitif tak ingat punya. Hehehe…

My minutes yang long overdue tu dah siap. Lega…. This weekend I’ll be going to Marina Cove Resort kat Lumut. A place so nostalgic. Last year I went to Lumut for my OBS courses. Best gila tempat tu (begitu banyak kenangan yang manis-manis) and this resort just opposite OBS. Boleh la ajak my coach makan-makan. (ish makan jugak yang diingati selalu). Tak sabar rasanya. Kak Jas and few of my friend akan join sekali. Sure best. This evening kalo sempat nak join senamrobik with En. Afnan and Kak Jas. En. Afnan kata puasa (tak tau la betul ke or sekadar bergurau) so tak tau la jadi or not dia nak join. Takut tak larat je; nanti “I pening la’ apa la. Just wait and see. Hehehe…

Monday, June 09, 2008

Weekend updates

Geez…got so many things to updates you guys. My plan for the weekend went well. Ops before that, on Friday I went to gym with Edwin. At first there were 2 more ladies there. Few minutes later, I was left alone. So I’m the only ladies doing workout for the next 1 hour. Luckily I’m used to be the only ladies in many activities (since joining this service of course) so I managed to continue my workout without having to malu-malu or segan-segan, like I’m used to be. Or is it because the older you get, the less self-conscious you became. Self-conscious in the sense of being watched by others, being different and banyak lagilah. But then kalau nak attend kenduri-kendara tau pulak malu-malu and segan-segan. Pelik-pelik…. That’s why Abah selalu marah sebab tak pandai nak bersosial dengan jiran tetangga. Hehehe…. I’m trying to change la ni Abah but it takes time. In fact I noticed that kalau ada crowd (when I said crowd tu maknanya raaamai orang la tu), immediately I feel like tak selesa, segan ntah ape-ape ntah. PTD ape ni. Patutnya kena la pandai bawak diri Ye tak… oklah nanti I try to ubah that la.

On Saturday sepatutnya nak buat gotong-royong membersihkan rumah but then there’s no one except me so buatlah sorang-sorang. Dah nasib…. So I did the laundry first then continue with my room. Rearrange the room, sweeps, mopped the floor and clean the dust. Begitu banyak habuk, asyik terbersin aje. It’s ok as long as my room bersih after that. Then siap-siap nak ke Royal High Tea. I macam malas nak drive (not because of the hiking new price) just plain lazy je. So called Redzuan to pick me up. Know what he said? “O minyak naik sume nak mintak jemput ek”. Terasa tau. I pon cakap tak pelah, I pegi sendiri lah. Hehehe… lastly dia jugak yang amik. That’s my friend. Kalau macam termerajuk sket sure diorang mengalah. But honestly, I did not ngada-ngada merajuk supaya dia amik I. Cuma termerajuk sebab statement dia tu. Anyway, thanks Wan. I know I can count on you. And he promised to give me Ferrero Rocher as a belated birthday present. Hehehe… I like!

So of we (Azura, Lokman, Redzuan, Radin, Rizmi, Nora, En. Ros and his wife and me la of course) go to Istana Negara naik coaster. Lelaki-lelaki itu memakai baju melayu satin, macam nak pi nikah aje ok. Sampai sana, cari tempat then dok bernorak-borak. Macam-macam. Numerology la ape la. Punyalah lama we all tunggu baru dapat makan. I dah la lapar gile coz did not eat anything since morning. The food was ok. The sate was very nice so I makan quite a lot gak la. Tak pe malam nanti bukannya makan dah kan. When the stomach empty, isi pulak banyak-banyak, apa lagi, senak la. Makan tak ingat tu lah pasal. But honestly, I makan tak de la banyak sangat. I’m impressed with myself. Adakah ini bermakna my tummy dah shrink a bit? I hope so… So these are some of the photos of Royal High Tea@Istana Negara.

L to R : Rizmi, Redzuan & Radin (muka gedik katanya)

L to R : Redzuan, Radin (muka macho lak), Lokman & Azhar a.k.a Nora

Cik Azura & me; dikelilingi oleh kumbang-kumbang

I should at least shoot the foods, not the flowers la kan

Such a waste; patut sedekahlah kat fakir miskin. Ni dah awet sape nak makan

Pengawal mengiring sape masuk ntah, Agong la kot. Siap leh betul-betulkan topi lagi tu

Pergh rakyat jelata sanggup beratur panjang-panjang demi nak bersalam ngan Agong. Me & the geng, baik ronda-ronda dalam istana. Bukan selalu dapat masuk, iye dak

Protokol istana pakai sedondon lagi. Cantik...

Muka kekenyangan... guy wearing green baju melayu tu Kam from KEKKWA

Reunion la plak. Yang pegang gelas tu, Mimi. Nama manja I for him. Cute kan

Hujan mula turun tapi kami masih ceria. Al maklum, perut dah kenyang

Radin yang perasan hensem, chinese look, model terhebat, bla..bla..bla..

Surprise... me and Cik Zura bergambar dengan the youngest MP; Nurul Izzah and her hubby


Kat belakang tu la Istana Negara

Serius gile muka guard ni. Ingat nak amik guard yang naik kuda tapi tak sempat. Masa datang ada, masa nak balik dah tak de so tak dapat la nak amik gambar
Brassband dah nak balik

On Sunday, beside watching DVD, I went to Mazli’s house for lunch. So dapat la berkenalan dengan queen of Mazli’s heart. Cantik and pandai masak. We had nasi kerabu for our lunch. Mazli and her wife keep pushing me to eat more and more tapi I kan sekarang tak boleh makan banyak-banyak so I makan ala kadar ajelah tapi untuk menjaga hati tuan rumah, I makan la keropok dan buah. Then tengok tv sambil borak-borak. Mazli’s wedding story was quite dramatic. Macam tak percaya je. Ada polis, FRU, siap escorted by police helicopter and macam-macam lah. But finally everything went well. The theme; pink. Wah Mazli nampak manis pakai warna pink. And finally I got to see Mazli smiling dalam photo. Barulah nampak manis dan ceria. Syok la tu bergelar suami. Me and Mazli’s wife share the same interest; suka tengok cite Korea. So lepas ni boleh la share-share cerita. I excused myself bila tengok Mazli dah nak tertido (sebab I and his wife tengok citer Korea and siap updating each other with citer-citer yang dah tengok). Sabar ye Mazli. Anyway thanks for the lunch. He invited me to come over more often. Insya Allah…. After this bawak kawan-kawan lain plak. Kita serbu rumah Mazli ok.

Yus invited me to sleep over at her new house so balik dari rumah Mazli I kemas-kemas apa yang patut. Siap iron baju lagi. Yelah takkan I nak iron baju kat rumah Yus plak kan. Then after Isya’ I pun gerak la ke rumah baru Yus. Actually Yus and Mazli’s house dekat aje. Same parcel, different block aje. Bila I masuk aje rumah Yus, wow! I’m so impressed. She just moved in on Saturday tapi rumah tu, completed with everything, and nicely decorated. Ingat nak shoot some photos tapi I did not tell Yus that I have blog so takut nanti she don’t like the idea of me publishing the photos of her house on my blog. Yelah kan, for some, the house is a private place. So later la ek. Kena mintak permission dulu. Borak-borak till midnight then masuk tido. I can’t really sleep pon, sebab berubah tempat. Biasa la kalau berubah tempat tido kan payah nak lena. Yus invited me to come more often to her place after this. Insya Allah... Eii tak sabar nak pindah rumah baru gak. Bila la nak dapat quarters ni... Ok continue that later. Nak sambung wat keje.

Friday, June 06, 2008

Finally...

Sunyi la hari ni. En. Afnan on leave, balik Kelantan, jumpa Mek tersayang. Yang sorang Ma datang sini and sorang lagi balik jumpa Mek. Hehehe… bagus anak-anak soleh ni. Semalam tak jadi gi gym with En. Afnan coz dia busy settlekan minit. So I terus balik rumah. Finally, after sekian lama akhirnya rumahku kelihatan kemas. Alhamdulillah tercapai gak impianku agar orang-orang di rumah itu mengemas kesepahan yang makin hari makin menyerabutkan kepala otakku. So lepas ni I can stop my strike lah kan. Actually due to some frustrating reason, I have stop cleaning my house for quite some time. Not that I malas or anything cuma I nak my housemates sedar yang rumah ini didiami bersama dan adalah tanggungjawab semua orang untuk menjaga kebersihan. It is fine if diorang tak nak kemas rumah, I can clean the house, in fact I enjoy doing house chores. Masalahnya bila I’m the one yang doing the cleaning and sume orang asyik menyepahkan barang-barang as if rumah itu adalah pusat pelupusan sampah. That really pissed me off. I kemas hall, susun barang diorang agar rumahku cantik, bersih dan kemas, then diorang suka-suka hati longgokkan barang-barang di mana sempat. I susun kasut agar nampak kemas, diorang suka-suka hati sepahkan kasut. Susah sangat ke bila masuk rumah, buka kasut and terus susun kat rak? Susah sangat ke kawan-kawan? I kemas dapur, susun barang-barang agar nampak kemas, diorang suka-suka hati lambakkan barang kat lantai. I lap dapur dan tiles agar bersih (walaupun bukan I yang masak), diorang suka-suka hati masak dan tinggalkan dapur dalam keadaaan kotor. I kemas sinki, cuci bagi bersih and diorang suka-suka hati tinggalkan sisa-sisa dalam sinki. Oh my God, what kind of attitude diorang ni? So in the end, I strike. I tak nak kemas rumah dah walaupun I tension melihat rumah bersepah-sepah. I nak tengok sampai bila boleh bertahan. And akhirnya semalam I balik tengok Rini dah kemas rumah. Sebenarnya dia ni ok. Masalah besar ialah 2 orang tu. Malas nak sebut nama. Housemates from hell. (ops my bad). To be honest I pon memang nak stop the strike. Ingat nak ajak diorang ni gotong-royong kemaskan rumah esok. Nampaknya Rini can read what’s on my mind. Baguslah. Now I can continue back mengemas rumah. I miss doing all that. Dulu masa Nora and Che An ada, seronok sangat. Rumah sentiasa kemas. Weekend je kitorang bersungguh-sungguh kemas rumah. Then go to Alamanda or Warisan untuk lunch. Miss that good old times. Sekarang diorang dah tak de, tinggallah I sorang. So weekend ni I nak kemas rumah.

Got a few things on my plate for this coming weekend besides cleaning the house. Tomorrow ada Royal High Tea at Istana Negara. Actually planned to go with that 2 guys tapi diorang cancel. So this morning I called la all the other friend. Akhirnya I berjaya pujuk Rizmi, Lokman, Radin, Redzuan and Nora untuk join me. Not that I tak nak ajak my girlfriends tapi sume tak free. Didi going for vacation kat PD, Yus tak free, Aisa cuti kawin and takkan nak ajak Anis, si Mak Buyung tu. Sian dia nanti tak larat. So ladies yang joined, I and Cik Azura aje. Alah kalau I sorang ladies pon I tak kisah. Macam tak biasa kan…. So tadi, I and Cik Azura went to Alamanda. Beli handbag and selendang for tomorrow’s function. Tak pernah pakai selendang ni. Lawak betul la. Back then I have never imagined I will turn out to be the way I am today. Dulu I selalu akan cakap “ No, there’s no way I’m gonna wear that” but now on aje apa-apa pon asalkan sesuai. See I told you, the older I get, the easier it takes for people to persuade me, not the other way around. Eny… Eny…

Mazli invited me to come over to his place. Lagipon wife dia ada kat sini sekarang. Nanti sekolah dah start, dia tinggal bujang balik so takkan I nak pegi rumah dia time tu pulakkan. So oklah, this Sunday I’m going to his place for lunch. Insya Allah kalau tak de plan lain la kan. Lagipun dah banyak kali dia ajak. Sian pulak kan. And this is the time la for me to get to know his wife. Actually ada plan ngan En. Nasrol to go for shoe-hunting tapi that one can be postpone to other time. Wife Mazli bukan selalu ada kan.

This evening going to gym with Edwin. Then balik as usual, doing the laundry and kemas apa-apa yang patut. Lydia ajak pegi pasar malam. Tak sure lagi nak pegi or not coz kalau pegi, tak beli makanan tak sah kan. Kalau dah beli then sure kena makan. Kalau makan, susah la nak kurus. So… tengok dululah. Lagipun I ada apple pie yang beli kat McD tadi. Makan pie pon bleh kenyang sekarang ni. Hehehe I like…. Ok see you guys next week. Chow

Thursday, June 05, 2008

Marilyn Monroe?

During lunch time, I went out with En. Afnan & En. Nasrol. Venue: Pizza Hut Alamanda coz dah lama I tak makan pizza. Asyik makan spaghetti aje, dah rindu plak nak makan pizza. Something funny happened to me masa sampai kat Alamanda tadi. Keluar aje from En. Afnan’s car, kain I terselak macam Marilyn Monroe. Aargh tidak. Terjerit-jerit I membetulkan kain I before pakcik 2 orang tu ternampak. Pergh nasib baik sempat. Kalau tidak, pasti ternoda I ditonton oleh 2 orang pakcik nih. Pelik En. Afnan & En. Nasrol tengok I terjerit-jerit. Bila I bagitau kain I terbang macam Marilyn Monroe, apalagi tergelak besar la diorang. Setakat gelak, ok lagi, I tak kisah as long as diorang tak nampak kain I terbang. Pelikkan. Tak de angin takde ribut tetiba kain I boleh terselak macam tu. Nasib baik kat parking. Imagine kalau kat tempat yang ramai orang. Mana nak ku letakkan mukaku ini.

Wah I dah tak makan banyak la. 3 piece of personal pizza pon membuatkan I kenyang sangat. Kalau selalu makan sikit macam ni, cepat la kurus ek. En. Afnan, as usual, kalau bab-bab makan ni, cepat je angin kus-kus dia datang. Sometimes it’s downright embarrassing but most of the time, funny la. Waiter kat mana-mana pon agaknya akan cam muka dia and takut nak entertain dia dah. Just imagine, supervisor kat Pizza Hut yang asyik kena je dengan En. Afnan tadi while saying the normal greetings siap senyum lebar penuh kegembiraan lagi masa we all keluar. I apa lagi, terus tergelak la coz I know the meaning behind that smile. En. Afnan…En. Afnan… Tak tau nak cakap ape dah. Every time keluar makan with him, memang akan ada peristiwa punyalah.

En. Afnan kata nak pegi gym petang ni but he’s still in the meeting room. Ntah jadi ntah tidak. What ever pon, kene siap sedia la. Karang kalau jadi terkial-kial pulak I nak solat and nak bersiap-siap. Till tomorrow, daaa.

I know what you did last night

The petrol price has been increased from RM1.92 to RM2.70 per liter! And because of that I spend a few hours stuck in a massive traffic jammed just to fill up the petrol. Ok let’s do the chronology for the whole evening ok.

5.45pm : Waited for Kak Jas at car park. 1st time going to gym with her. My instinct told me to fill up
the petrol on the way back. Tengoklah macam mana.
6.20pm : Eh where’s Kak Jas? It’s late already and I dah tak sabar nak bersenam ni. Buat satu
round kat car park but still couldn’t find her so I went straight to gym.
6.30pm : Started my workout session.
6.40pm : Kak Jas came in and started to do some cycling. Kejap aje dia dah berpeluh-peluh macam naik gunung. Hihihi
7.10pm : Went home. Again my instinct told me to fill up the petrol but then macam malas. Esok p
agi aje lah.
7.30pm : Arrived home. Rini asked me whether dah isi minyak or not coz the petrol price will increased by 80 cents by midnight. Alamak patut la asyik terasa nak pegi isi minyak aje dari tadi. So cepat-cepat doing my laundry, mandi and solat.
8.25pm : Started off the journey to Shell P8. From my house can see the massive traffic jam kat Petronas P9. Both station plak tu. So I bawak my camera and sebotol air mineral.

Wah banyaknye kereta....

Junction nak ke Petronas P9. Depan pon ada satu lagi Petronas. Both station sesak sampai ada polis traffic kena jaga


8.39pm : Still stuck at P9. Call Mak and talk for 3.24 minutes. Chew some gums, shoot some photos. Ish masih tak gerak-gerak nih. Siap ade polis traffic lagi. Wah memang kritikal ni.

Mula-mula boleh la tersengih-sengih lagi. Sure orang belakang pelik, "Abendalah orang kat depan aku ni buat. Berkelip-kelip lampu dalam kete tu dari tadi" Hehehe...

Lama-lama... pergh serius gile sebab tak gerak-gerak dari tadi ni


9.13pm : Still stuck kat junction nak masuk ke P8. Call Coach (my OBS instructor; nanti I citer more about him) and talk for 17.17 minutes. Panasnya… did not switch on the aircond, nak jimat minyak la tu konon-kononnya. Shoot some photos lagi.
9.31pm : Kak Sobir called and we talked for 23.09 minutes. The traffic terlalulah slow. Mata dah mula
mengantuk. Panas, bosan, letih dan yang penting, lapar. Tak makan ape-ape pon dari tadi. Nasib baik bawak bekal air mineral. Chew another gum and shoot more photos.


Ini kereta-kereta di depanku

Ini kereta-kereta dibelakangku

10.34pm : Shell depan tu aje tapi tak sampai-sampai. Nak tau tak, tadi ade pemandu yang tidak beretika. I bagi chance kat satu kereta untuk masuk line I, terus ada 3 kereta lain yang masuk. Buat muka poyo plak tu. Geramnya la. Sabar je I malam-malam ni. Dah la panas, ni yang nak angin satu badan ni.

Kat simpang masuk Shell P8 pon ada polis traffic jaga

10.50pm : Ya Allah! Masih belum dapat isi minyak. It tooks half an hour untuk sampai sini dari tempat kat atas which is dalam 2-3 meter je pun. So call Eman and talk for 2.01 minutes.


11.20pm : Aargh finally I dapat memegang the fuel pump and mengisi petrol bernilai RM46. Selalunya full tank dalam RM50 plus. After this dalam RM80 plus la plak. Banyak different tu. Boleh beli macam-macam dengan duit tu. Siap dapat 2 bottle of mineral water lagi.
11.30pm : Gerak balik rumah. Sleepy, tired, sweating all over but at least dah isi minyak. Sampai
umah, solat and terus tido. Zzzzz

Lepas ni tak boleh la jalan-jalan naik kereta sesuka hati. Kena belajar berjimat. Susah-susah naik bas aje tapi susah plak nak hop from one place to another and kalo bli barang banyak letih la nak carry. Hehehe… tu lah sape suh bli kete ha kan dah kene keluar banyak ongkos. Tapi my darling ni dah banyak berjasa. Sayang my darling ni walaupun kadang-kadang macam geram pun ada. Kerana my darling ni lah I dapat balik Kuantan selalu and dapat jalan-jalan ke banyak tempat sesuka hati. Maintenance tinggi my darling ni. Ngalahkan tuannya. Nak buat camana kan, dah suka. Ok ade keje nak buat. Nanti sambung. Chow.

Wednesday, June 04, 2008

Pissed off!

Been busy writing letters to KEMAS since morning. Sometimes I wonder what are those staff at KEMAS have been doing all this while. Been sending all those craps to me as if it’s my duty to be the quality control. It’s their duty to ensure that every reports, letter or what not send for further action must be complete, using the correct format, bla..bla..bla.. I called them, I adviced them and I even warned them about all that. But still they give me rubbish and it’s a waste of time and effort just to make them understand the simplest thing. And there you are complaining about red tape, bureaucratic what so ever. You should check your own job and not let people do it for you. Your ignorance will cost rejection and correction that in the end will waste time, money and patience. I’m really annoyed with them this time. Sabar je lah kan.

Yesterday I went jogging with En. Afnan. I feel great. My speed is improving but still slower than En. Afnan. Laju aje meninggalkan I kat belakang. Maklumlah dah fit gitu. So I got to work out harder ni. And yess I berjaya memujuk Kak Jas untuk join I pegi gym tomorrow so dah dapat partner baru. Hopefully she’ll be consistent like me and En. Afnan. Barulah syok gitu. Tapi don’t worry En. Afnan coz what ever it is, you are the one yang mencetuskan semangat kesukanan I so I’ll never forget that. We will still be PIE as long as both of us available la of course. Besides jogging and going to gym, I ingat nak join senamrobik la. Baru la ada variety sket. Wah seronoknye bersukan ni. Jom kawan-kawan kita amalkan gaya hidup sihat.

Rumors have been circulating that the promotion for M48 kena hold dulu coz they wanted to fill up the critical post at MITI, KPT and MOH. All this ministry, main office are at KL area so me and my current PIE (which is En. Afnan la kan) akan terpisah jauh and it’ll be difficult for us to exercise together. Even if he got the post at MOE pon belum tentu akan dapat teman I jugak kan. So it’s about time for me to find anew PIE. What ever it is, I’ll keep praying that he got the post at MOE coz I know he really wanted it. He even asked me to pray for him. Baik Bos! Saya yang menurut perintah.

Boringlah. After work, pegi gym, balik rumah, basuh baju, mandi, solat, iron baju and tido. Tomorrow wake up, mandi, solat, go to work. I’m bored with this routine. Bored to the core ok. Must find something to spark off my life back. Ape ye nak buat? Even my interest to watch tv or read novel pun dah kind of terencat sekarang ni. I’m just plain bored. Can moving out helps me? At least ada new environment. Yeah I’ll consider that. But I bet not so soon la kan. Bukan senang nak dapat rumah ni.

Wah-wah diorang ni gossip-gossip tak ajak I ni. Tak leh jadi ni. Hehehe… sure ingat I tengah asyik masyuk wat keje ni. Padahal tengah update blog. Hihihi. Ok I nak join the gossip girls and to get confirmation with Kak Jas about our workout session this evening. Daaa

Tuesday, June 03, 2008

New guy on the block

Few things happened yesterday. 1st there’s a new guy at admin; Nizam, the new photographer for our ministry. Boleh tahan cute la. The funny thing was, Cik Azura said “ Wah handsome!” straight to his face. Apa lagi, terblush la member. In fact dah ada admirer pon among a few staff kat sini. Sungguh pantas diorang ni, pantang la nampak orang handsome sket. Edwin siap nak kenen-kenen kat I lagi. Suka-suka hati je ek. Tau la I ni the most eligible spinster kat sini. From now onwards, during official function tak de lah orang nak jerit-jerit nama Edwin lagi. It’ll be Nizam! Nizam! Sinilah amik gambar kitorang. Saham Edwin pon menurun la ek. Hihihi…. And from what I heard, Nizam ni ada Dip in Syariah. Mesti warak ni. That makes him a good candidate untuk dibuat suami. Hehehe…

2nd thing was, last night I went out for dinner with Zam, my skype friend. Actually I did not plan for it pon. It just happened. And no, there’s nothing going on between us; we’re just friend ok (I’m saving you guys from the wild guess ok). He wanted to teach me about the Forex thing. I don’t know, I’m not so interested in all that stuff. Tengoklah nanti macam mana. Plus this thing quite risky. High risks, high return la kan.

Ops one more good news to share. Even though my weigh on scale are still at “that” figure, but then ada a few pants yang dulu langsung tak boleh sarung, sekarang sudah boleh dipakai. Wah ini yang I makin bersemangat nak ke gym ni. Kalau boleh hari-hari nak pegi. Tapi… takkan nak pegi sorang-sorang kot. Tak syok la beb. Takkan selamanya nak tunggu En. Afnan teman baru nak pegi. Seems like I have to find a new PIE (partner in exercise) ni. Sape ek… Anyone? Besides exercising, makan pun kene control so I’m trying my best untuk kurangkan makan and skip dinner. Susah tau (for those yang selalu spend time with me will know my hungry looks so just imagine). What ever it is, rajin dan usaha tangga kejayaan, so nak kurus kene la rajin bersenam dan diet.

Fadhley will fly to German tonight for the factory test. Wah bestnye. Good for him la kan. Seems like all his hard works are worth it after all. Such a workaholic that been teasing him PSU Kanan la, KSU Muda la, bla…bla…. Hopefully he won’t forget my souvenir. I can still remember the first time he went to Sabah, he bought a pearl bracelet for me. I’m not into jewelry thing ni so that bracelet belum pernah dipakai. So does the crystal bracelet that he, Wan and Hafiz gave me as the birthday present last year. Sorry guys but don’t worry, all the bracelet are properly kept. Just don’t know when to wear. Hehehe…

I got blisters at my left foot. Sakit tau. Konon-konon nak belajar pakai kasut yang agak ladies sket la ni (wearing my new peep-toes kitten heel). Ha ni la padahnya. I’m going to buy more ladies shoes after this so; blisters, blisters, blisters and scars (left by blisters) so there goes my foot. Kene tahan aje lah kan.

Ok nak sambung keje. Chow.