Thursday, February 24, 2011

Cooking logic

I tak tau la kenapa but me and cooking logic definitely have a very very very long way to go. Benda simple pun I tak boleh nak fikir ok. Hence all the kegagalan. Ok not that gagal la cuma tak berapa nak menjadi. In a way I learn alot thru that mistakes but hey.... takkan la common things pun tak boleh nak fikirkan. Malu betul la. Menangis la sapa nak ajar I baking ni. Thank God ada Puan K yang rajin explain. Sila abaikan me and my lurus bendul tahap tak tau cak cakap apa dah tu.

When trying out new recipe or even doing the same recipe for what ever time it was, I always followed the instruction word by word ok. So sometimes akan berlakulah kerentungan, kekerasan, kecairan dan sebagainya. Agak frust la jugak but I will not stop trying. Basically I sangat frust dengan diri sendiri je kerana tak dapat nak berfikir dengan logic. But hey I kan budak baru belajar. So cool Eny...cool. Bukan nak masuk pertandingan ke apa kan. Ok..ok.. I will....

Cuma nak share la sikit akan tahap teruknya I in baking logic ni. Contoh la kan masa I buat cupcakes using the recipe yang Puan K ajar hari tu. Patutnya bila buat in cuppy version, I kenalah lowerkan the temperature or shorten the baking time kan. And also the oven. Kena lah tengok saiznya. Tapi I tak. Ikut jugak the instruction. Sudahnya rentung cupcakes I tu. Dah la pakai oven my mom yang canggih. Pasang api atas bawah siap dengan kipas lagi. Mau la tak rentung kan. Bukak aje berasap-asap ok. Hahaha.....   

Semalam Puan K telah menerangkan dengan agak terperinci la jugak on that stuff. Kena tengok on the acuan size and the oven size. I dah faham dah. Errr... tapi macam tak berapa nak ingat sangat la. Nanti kena tanya lagi lah. Hopefully she won't pissed off with me la. Hahaha..... But basically if you lower th temperature kenalah add on baking time. Ni selalunya untuk elakkan daripada crack. Patutlah cake I selalu crack kan. Tak pe nanti I akan berlatih dengan lebih gigih lagi.

And then semalam masa nak bake the brownies, I tengok ada line calar dekat baking tin tu. I was in a doubt nak guna or not the tin tapi tangan dok greasing jugak. So sambil greasing tu I fikir maybe I should use the baking paper yang I beli hari tu. So lepas potong I try letak dalam baking tin tapi terlebih-lebih. I cuba adjust-adjust and dia macam ada kedutan la sikit. What was on my mind ialah kalau guna jugak then the end resut akan jadi kedut-kedut just like the paper. Ok fine I guna the other baking tin yang slightly bigger. Dah membazir the baking paper and margarine. Patutnya I just trimmed the paper and lining only the bottom part la kan. Bukan nak kena lining keliling ke apa. And yes I realised that only after talking with Puan K tadi. Tsk.... Apa lah Eny ni.....   

Macam mana la orang-orang yang tengok je recipe dalam internet, buat sekali and terus jadi tu kan. Hebat betul la diorang tu. Tak pe sooner or later kalau I tekun mesti I pun akan pandai jugak kan. Atau kalau tak pandai-pandai jugak, then terima jelah. Ala bukan semua orang dalam dunia ni pandai and boleh masuk universiti. Same concept la tu. Bukan semua orang akan pandai masak. Kan...kan.... Statement penyedap hati namanya tu.    

2 comments:

KI said...

hahaha.. takpe.
sharing is caring.
dan setiap orang ada part yang slow masing-masing. macam aku tak reti jahit. tak reti berkebun. etc.
but, good for you sbb terus mencuba!

Eny Yusof said...

Puan K

syukur ada teman yang tak lokek berkongsi dan tak putus asa dengan kesengalan kawan dia ni kan. hehe... thanks beb!