Thursday, July 14, 2011

Nasi berperisa

Percaya tak kalau I kata at my age now, I tak pernah masak nasi berperisa kecuali nasi goreng. Itupun tak sedap ok. Nasi berperisa yang paling simple macam nasi lemak and nasi ayam pun I tak pernah buat apatah lagi nasi briyani ke, nasi tomato ke, nasi hujan panas ribut taufan dan sebagainya tu. So kalau ada orang pandai buat I macam kagum sangat. Even Eman pun pernah je buat nasi lemak and sedap pulak tu.

Walaupun ada je kawan-kawan yang puji kata I pandai masak and certain masakan I tu sedap tapi itu sebab diorang pun sama macam I jugak tak pandai masak. Kira I ni pandai sikit la dari diorang kot. Hahaha..... Realitinya, I memang tak pandai masak and mainly sebab I tak reti nak merasa. Lidah I ni tak cukup sensitif sebab tak de training. So I paling lemah kalau orang masak pastu suruh I rasa. I boleh trace kalau terlebih sangat atau terkurang sangat tapi in between mesti tak reti. Selalunya mesti rasa macam ada sesuatu yang tak kena tapi tak tau apakah benda tu.

Even kalau I masak pun sama je. Apa yang tak kena ni eh? Tambah itu ini last-last terus rasa semacam. Hehehe..... Kalau kat rumah my parents, I sanggup tu bawak senduk ke sudu ke sudip ke sampai ke dalam bilik my parents sebab nak suruh diorang tolong rasa. Kadang-kadang diorang tengah tidur tapi belasah je kejut. Keji punya anak. Hehehe..... Kadang-kadang tu my parents suruh jugak rasa sendiri. Barulah boleh belajar kata diorang tapi I la tak confident. Now that adik-adik I dah pandai masak, kalau I memasak, I suruh la diorang tolong rasa. Tapi mostly diorang la yang masak kan. Hehehe.....

Dulu masa diorang kecik-kecik and I yang kena masak, adik-adik I yang sangatlah tulus ikhlas dalam berkata-kata tu (read: laser) selamba je cakap, "Apsal Kak Ngah masak ni rasa pelik eh?". Dah la ahkak diorang ni ultra sensitif. So response mesti la merajuk atau melenting. "Banyak sangat komen lenkali korang masak la sendiri". My parents ada gak nasihat, bila orang komen kenalah terima. Lama-lama pandai la masak kan. Tapi I tak. Dah la I memang tak suka masak, pastu kena suruh masak. Dah penat-penat masak kena komen-komen pulak cakap tak sedap la apa la. Mesti la merajuk kan. Kannnn.... Ke korang tak? Fine I je la kot yang macam tu. 

So sudahnya sampai sekarang la I tak pandai masak. Ala my family pun tak harap pun kat I bab masak-memasak ni. Adik-adik I pulak memang semua pandai masak. Lagi la I tak ke dapur kan. Setakat tolong-tolong sedia bahan and masak simple-simple boleh la. Masak simple-simple tu pun kadang-kadang ok, kadang-kadang tak ok. Bab-bab membaking pun lately je baru I berminat. Alhamdulillah menjadi jugaklah bila baking ni. Projek gagal pun ada je tapi banyak projek berjaya lagi la.    

Kalau nak baking senang sebab semua ikut sukatan. Kalau lauk-pauk ni mesti dalam resepi ada kata "secukup rasa", "sehingga masak" dan segala macam-macam lagi lah yang maksudnya kena lah pandai-pandai rasa kan. So sebab tu I rasa baking lebih senang compared to masak lauk-pauk or nasi berperisa ni. Tapi sampai bila kan. Kena la pandai jugak buat nasi berperisa ni. Nak tau, my mom memang super-duper hebatnya dalam bab masak-memasak ni. Fine semua orang cakap benda yang sama pasal mak masing-masing kan. Tapi my mom ni sampai kawan-kawan ofis dia selalu datang rumah belajar masak. Masa I stay kat sana, I la yang tukang tolong sedia bahan-bahan like potong sayur, cuci-cuci semua tu. Kawan-kawan Mak selalu cakap, "Kak Ngah ni mesti terer masak macam mak dia ni". Ye la sangat tu. Padahalllll.......  

I ingat lagi 2-3 tahun sudah. Nak buat makan-makan kat rumah during bulan puasa and seorang kawan nak masak nasi briyani. Kawan ni lelaki pulak tu. Kagum gila ok dia pandai masak nasi briyani. Sekali on the day tu dia bawak yang instant. Laaaa padan la terer. Tapi kira terer la sebab jadi and sedap aje. I? Instant pun tak pernah apatah lagi yang nak buat rempah-ratus sendiri tu. Buat malu je eh. Hehehe.....

Baca blog kawan-kawan semua buat nasi itu ini. Siap ada yang buat nasi pilaf ok. Nasi pilaf? Apa tu? Dengar pun tak pernah, makan apatah lagi. Masak? Hehehe... Sendiri mau ingat la. I guess I kena la try buat nasi berperisa ni kan. Start dengan yang senang-senang dulu like nasi ayam ke. Tapi nasi ayam kena prep ayam and sup bagai. Errrr..... I tak tau la nak masak sup tu. Banyak pulak nak kena belajar eh. Nasi, ayam, sup. Oh sos sekali. Ok fine kita start dengan nasi lemak lah. Tapi sambal dia..... Sambal kena la kick kan. Goreng ikan bilis pun fail inikan nak buat sambal sedap. Sape nak jawab tu? Hahaha...... 

Tu la dulu-dulu lagi Mak dah cakap, kena rajin tolong Mak masak kat dapur. Sekarang, sape yang rugi? Sendiri jugak. Ok lah raya ni I akan serious di dapur. Eman, besides nasi lemak, can cook kuah kacang yang sedap tau. Selalu memang Mak yang buat tapi ada satu tahun tu Mak tak sihat so Eman la yang tolong buat. It was his first tapi sedap je. Nasi lemak pun macam tu. Tiba-tiba tengah malam nak makan nasi lemak terus dia masak. Hebat betul. Buat malu je kakak tak reti masak eh. Sape malu? Sape? I ke? Hehehe..... I ni mana reti malu bab-bab masak ni. Hahaha.....

So cabaran for myself sekarang ialah belajar menyediakan nasi berperisa. Tak tau la bila boleh terlaksana cabaran tu tapi I akan usahakan lah. Yang pasti, tidak la dalam masa terdekat ni. Acik sibuk la weekend nak lari-lari tipu ni. Pastu nanti nak puasa dah. Pastu nak raya pulak. Tahun depan la macam tu. Hahaha......

Anyway, kawan-kawan yang pandai masak tu, sila la kasi semangat kat saya ye. Thanks! 

6 comments:

dian said...

relax la eny, i ni pun sebab cuti ni banyak masa untuk try memasak. dulu kat Malaysia i pun tau masak yang basic je. I sampai sekarang tak berani nak bake sebab i takut kalau tak jadi.

Some people mereka memang berbakat and have touch kot. sebab i ade jugak kwn2 yang tak tau masak tapi sekali cuba terus je menjadi. jeles tau, sebab i kadang2 tu da cuba berkali-kali pun masih tak sedap! hehehe.

mamamya said...

eny, aku pun bukan pandai masak sgt..agaknya kalau dah niat tu nak masak utk suami tu Tuhan permudahkan kut hehe..entah la =)

percaya x first time masak ns lemak kt aberdeen ni lah, nasib baik jadi yo! better results kena guna beras basmathi sbb kadar serapan air tinggi so kebarangkalian nk terlembik kalau terlebih air sikit tu still ok lagi...

btw, nasi ayam dgn ns lemak tu sonang yo la...tu kira menu malas aku kt sni sbb mya pun boleh makan, x yah nk msk lauk asing tuk dia...lama2 nnt ko akan rasa la haii...bukan leceh sangat pun..gituu...gud luck! =)

Eny Yusof said...

Dian,

Baking is way easier than cooking. Kalau I yang tak reti masak pun boleh baking, I rasa u laaaagi boleh. Try la resepi2 yg I dah try tu.

And I pn blh la try resepi2 nasi berperisa u tu. Kalau org dok oversea yg limited barang2 pn blh, I pn kena la blh kan. Hehehe.....

Eny Yusof said...

Lin,

Kau tak reti masak? Ceh tak percaya langsung. Hahaha..... Kalau kau yg dh tahap mcm tu pn kira tak reti masak, aku ni tahap apa lah eh. Hihihi....

Tp tak pe, akan ku try resepi2 mu itu. Mudah2an jadi la nnt eh.

KI said...

ingat tak nasi tomato yang anis buat tu? sedapnya.. aku pun kagum dgn kehebatan dia memasak.

aku pun tak pandai masak lauk/nasi ni eny. the baking to me is easy sebab ada sukatan yang precise kita kena ikut. masak atas api ni, semua main secukup rasa kan..
aku ni duk tgk makmer masak, baru macam boleh sesikit. nasi yang aku reti is just nasi ayam dan nasi lemak.

Eny Yusof said...

Klynn,

Kalau begitu, maybe kita patut buat projek memasak nasi berperisa pula. Amacam?