Last night I telah berjaya merajinkan diri untuk membuat apple crumble. Betul like my friend said. Main campak-campak aje dah siap. Ok actually I tak la campak-campak aje. I buat dengan begitu lembah lembut sekali. Hahaha....
First sekali I made the crumbles dulu using cold butter, flour, sugar and a bit of salt. Butter tu I tak la potong kecik-kecik, I just pecahkan lebih kurang aje. Pastu merasa la sakit jari tu nak menghancurkan the butter. Next time I ingat nak grated dulu the butter la. Senang sikit kan. Kenapalah I tak terfikir sebelum tu kan. I ni kalau bab-bab masak ni selalu gagal untuk memikirkan dengan logic. Nama pun tak de experience kan. Selalu tak tau nak buat sesuatu tu dengan betul. Sungguh trial and error la my cooking adventure ni. Hehehe.....
For the apple pulak I guna apple hijau 3 biji, brown sugar, cinnamon powder and some lemon juice. Actually kalau ikut resepi tak de lemon juice tapi my friend said she put some lemon so I letak lah jugak. And another penderhakaan (ni I tiru cooking blogger la ni. hehehe...) ialah I masak dulu the apple although resepi tu tak de pulak kata kena masak. Again I ikut nasihat my friend ni la. She said masak sekejap but like I said, me and cooking logic does not go very well so I tak tau how sekejap is sekejap. I masak sampai mendidih gula and lemon tu.
Right after dah siapkan semua ingredients barulah I notice yang kuantiti apple and kuantiti crumble itu adalah sangat tidak sesuai. Applenya sikit aje tapi crumblesnya mak ai banyak ok. So pastu baru I perasan. Resepi ni I amik from here. She lived in Japan so maybe lah apple di sana are much bigger than here. Cettt.... How la I tak terfikir before buat tu kan. But since dah siapkan all the ingredients and macam malas la pulak nak kupas apple lagi so I letak jugak lah dalam baking foil tu. Resepi tu kata bakar for 40 minutes.
After 30 minutes, I tengok tak de perubahan pun kat the crumble. Masak ke tidak ni. Ok maybe I should use the top heat so barulah I onkan the top heat and when the bell ring, crumbles tu dah nampak keperangan. Bila dah agak sejuk I potong and ternampaklah apple itu. Bak kata Puan K, apple tu dah macam jem aje ok. Hehehe..... Seems like I've over cooked the apple. Tak pe lesson learnt. Lenkali kalau tak mau masak, I kena biarkan lama sikit adunan apple tu or masak sekejap as in seminit dua aje.
Taste wise, like Puan K said, "sedaaaapppp". Hehehe..... toche...toche.... But that pujian comes with some improvement that I should make next time. Kena kurangkan lemon, apple kena lebih or kurangkan crumbles tu and for the sauce, kena letak lebih custard and kurangkan gula. Baik bos! Hehehe..... But the best thing is, she like it especially the crumbles. Next time kita suruh Chef D pulak merasa ok.
Tetiba terasa nak buat lagi. Boleh gitu? Over betul. Nanti nak buat bagi Mak rasa pulak. Mak mesti suka. Abah ni susah sikit nak suruh makan benda-benda western ni. Dalam banyak-banyak benda I buat, ada a few je yang dia makan and dia kata ok. Actually dia akan rasa semua masakan I cuma selalunya dia akan cakap dia tak minat. Mak makan semua. Hehehe..... Malam ni diorang nak datang so esok lusa boleh la buat apple crumble untuk Mak.
Bestnya memasak ni. Kenapalah dulu boleh tak suka langsung eh. Hehehe.....
7 comments:
wah..hebatlah eny..terror masak dah sekrang..
Dayah,
Mana de pandai. Baru nk belajar je.
eny mana gambar? nak tengok hehe...
butter tu kena soften dulu,baru senang nak sebati dgn tepung which menghasilkan crumble yang buttery dan lemak2 gitu...hehe...
lemon juice sket je, cukup syarat nak balancekan masam manis epal...agaknya epal tu jenis yg lembut kut? sometimes jenis epal pun main peranan jugak...
seronok kan masak2? hehe..xpe practice makes perfect...nnt cuba lagi ek? and letak gamba skali =)
Lin,
Oh rumetku yang pandai masak.... thanks to u, my apple crumble agak menjadi la jugak. gambar tak de la beb. blog ni dah tak blh update gambar sbb dah max cap. nak beli storage dr google tak lepas2.
anyway, kalau ada resepi senang2 sila share ye. tq
btw, selain apple, buah apa lagi boleh masak mcm tu eh?
ala takde gamba eh....
boleh juga buat plum crumble, tp jgn nnt ko pi masak lak plum tu..tu jenis buah lembut so letak je buah fresh, tabur gula sket then letak crumble..
google aje crumble recipe sure ada yg menawan kalbu =)
Eny before this aku x minat sgt nak buat kek or kuih, rasa cam remeh sgt. Lg suka masak utk makan hari2 jer. Tp x tau ngape 1 day meluap2 keinginan nak blaja cupcake..so g kelas blaja..x de susah mana pun..then bila tgk resipi tart or kek..alah mudah jer. Cuma conclusion..timbangan kena berul dan tahu teknik..
eh dah exceed storage erk? guna la picasa ke link image. jimat ruang. atau flickr ke. hehehe teringin nak mkn appple crumble. camna la gamaknya rasa dia yerk
Post a Comment